1977. március 4.

Kiszállítják az első kereskedelmi forgalomba került Cray-1 szuperszámítógépet a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium számára. A Seymour Cray vezetésével készült, kategóriájában mindmáig a legismertebb és legsikeresebb számítógép körülbelül hétmillió dollárba került, s megjelenése korszakhatár a számítástechnika történetében.

Hirdetés

Cray-1

Azóta történt

  • 1925. szeptember 28.

    A Wisconsin állambeli Chippewa Fallsban megszületett Seymour R. Cray, akit a számítástechnika-történet a „szuperszámítógépek atyjaként” tart nyilván. A nevéhez fűződik az első sorozatban gyártott tranzisztorizált komputer, a CDC 1604, a világ első szuperszámítógépének számító CDC 6600, illetve az 1976-ban bemutatott vektorszámítógép, a 160 Mflops-os teljesítményével minden korábbi rekordot megdöntő Cray-1 tervezése és megépítése.

  • 1996. október 5.

    Autóbalesetben szerzett sérülései következtében 71 éves korában meghalt Seymour Cray, a „szuperszámítógépek atyja”. „Nem mondhatunk olyat, ami túlzásnak számítana, ha a számítástechnikai iparra gyakorolt hatásáról beszélünk” – jellemezte Cray pályáját Joel Birnbaum, a HP Labs akkori vezetője.

Előzmények