Hirdetés

Már nem csak négynapos matrica vásárolható SMS-ben

Hirdetés

A tavaly március óta mobilon is megvásárolható négynapos autópálya-matrica mellett a T-Mobile és a Pannon ügyfelei május 7-től SMS-ben megvehetik a motoros, a heti és a havi autópálya-matricát is – közölte ma az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) és a két mobilszolgáltató. A szolgáltatás nem igényel semmilyen előzetes regisztrációt.

A mobilos matricavásárláskor a jármű rendszámát és a matrica kódját kell elküldeni SMS-ben a 8-100-100-as mobilszámra. A motoros matrica vásárlásához a rendszámot követően szóközt és a D1m üzenetet kell beírni például „ABC123 D1m”, a heti matrica vásárlásához a szóköz után a heti szót, például „ABC123 heti”, a havi matricához a havi szót, például „ABC123 havi” kell megadni a szöveges üzenetben. Ha csak a rendszámot küldjük el – például „ABC123” – továbbra is a személyautókra érvényes D1-es, 4 napos matricát kapjuk.

Az üzenet elküldése után egy, a fontos adatokat tartalmazó válasz SMS-ben kérik a vásárlás megerősítését. Ha ezt három percen belül egy újabb SMS-ben – például „igen”, „ok” – elküldjük, akkor a sikeres vásárlásról visszaigazoló SMS érkezik, melynek kézhezvételétől a motoros matrica az azt követő harmadik naptári nap 24. órájáig, a heti matrica az azt követő kilencedik naptári nap 24. órájáig érvényes. A havi matrica a vásárlástól számítva a következő hónap megfelelő napjának 24. órájáig, ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24. órájáig érvényes.

A T-Mobile és a Pannon összes kártyás és számlás ügyfele előzetes regisztráció nélkül veheti igénybe a szolgáltatást. Ehhez elengedhetetlen, hogy a kártyás ügyfelek a Pannon esetében univerzális, a T-Mobile esetében pedig m-com egyenlegüket elektronikus úton feltöltsék, melyre például bankautomatáknál, Internet Bankoknál, Telebankoknál van lehetőség. A számlás előfizetők esetében a szolgáltatás igénybevételéhez elegendő hitelkeretre van szükség. Ennek hiányában a számlás előfizetőknek is lehetőségük van előzetes univerzális/m-com egyenleg feltöltésére, amelyből a vásárlás fedezhető.

Az autópálya-matrica és az SMS díján túl a mobiltelefonos vásárlás esetén ún. kényelmi díj is fizetendő, a Pannonnál a matrica típusától függően 50 és 150 forint közötti összeg, a T-Mobile-nál 150 forint.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények