Már készül a Windows 8

Még nem jelent meg, de várhatóan valamikor a második félévben megjelenik a Microsoft új operációs rendszere, a lassan a kiadásra jelölt ún. RC verziónál járó Windows 7. Miközben ennek fejlesztése a finiséhez közeledik, a szoftvervállalat mérnökeinek egy csoportja már a következő generációs OS tervezésén dolgozik – legalábbis erre utal két álláshirdetés, melyet nemrég bloggerek fedeztek fel a cég weboldalán. Mindkettőt a múlt héten adták fel, és mindkettő az adattárolási komponenseket fejlesztő Storage Solutions divízió (SSD) számára toboroz mérnököket.

Az egyikben a Windows Serverben található elosztott fájlrendszer-replikációs szolgáltatás (DFSR) új generációjának teszteléséhez keresnek szoftverfejlesztőt. Amint írják: „A Windows következő verziójához új, kritikus szolgáltatásokat dolgozunk ki, ilyen a klasztertámogatás és az egyirányú replikáció támogatása. A motort is átdolgozzuk, amitől drámai teljesítményjavulást várunk. Hamarosan további jelentős fejlesztésekben kezdünk a Windows 8 számára, és olyan újszerű szolgáltatásokat vezetünk be, melyek forradalmasítják majd a fájlelérést a fiókirodákban.”

A két nappal később megjelent másik hirdetés ugyancsak egy komponens teszteléshez keres szoftverfejlesztőt. „A Windows 8 esetében az SSD [Storage Solutions Division] csoport a fájlszerver új verzióján dolgozik” – áll a szövegben.

A hirdetések az első hivatalos lenyomatai annak, hogy a Microsoft már dolgozik a következő Windows fejlesztésén, melyet egyelőre Windows 8 néven emlegetnek. A termékről – érthető módon – ezen kívül egyelőre semmi mást nem tudni, sem a tervezett szolgáltatásai, sem a tervezett megjelenési időpontja nem ismert.

Azóta történt

  • Fáj a Microsoftnak a netbookok sikere

    Történelmi pillanat tanúi lehettünk: éves összevetésben először csökkent a vállalat árbevétele. Jó hír viszont, hogy a Windows 7 fejlesztése terv szerint halad.

  • A Windows 7 titkos fegyvere: az XP mód

    Virtualizált környezetben futtatható Windows XP-t ad opcionálisan, de ingyen az új rendszer drágább kiadásaihoz a Microsoft. Kompatibilitás kipipálva.

  • Jövőre visszavonul a Windows Server 2000

    Júliustól nem támogatják tovább a rendszert, utódja pedig átlép a meghosszabbított support időszakába.

Előzmények