Már az oroszoknak is van saját GPS-ük

Hirdetés

Oroszország december 25-én befejezte saját fejlesztésű műholdas helyzet-meghatározó rendszere kiépítésének első fázisát: a kazahsztáni Bajkonurból fellőtt Proton-M hordozórakéta segítségével pályára állították a GLONASZSZ (ГЛОбальная НАвигационная Спутниковая Система vagy Global Navigation Satellite System) három egységét.

A rendszer kialakítását eredetileg még a Szovjetunió vezetése kezdte meg 1976-ban, hogy a katonai rakéták célba juttatását segítsék vele; az első műholdat 1982-ben lőtték fel, s 1995-ig több-kevesebb sikerrel folytatták a kiépítést, ám a Szovjetunió szétesése miatti politikai változások kérdésessé tették a projekt sorsát.

A most pályára állított három műholddal együtt 18 egység áll készen, s ez adja a később 24 tagból álló rendszer alapját; jelenleg csak Oroszország területét képesek lefedni. 2008-ban még hat új, illetve 2009-ben további kettő, javított egységet állítanak majd pályára.

Az amerikai GPS most kapta meg első versenytársát, de nemrég adtunk hírt arról, hogy az Európai Unió is belevág a hányatott sorsú Galileo megvalósításába, s Kína is gőzerővel dolgozik saját rendszere (Compass Navigation Satellite System – CNSS, illetve Beidou) megvalósításán.


Nagyításhoz klikk! a képre

Azóta történt

Előzmények