Az új vírus a vágólapon keresztül fertőz

A legújabb internetalapú támadás rosszindulatú programokat tartalmazó oldal linkjét másolja a gyanútlan felhasználók vágólapjára.

Már több fórumon jelezték az áldozatok, hogy ismert oldalakon szedték össze azt a fertőzést, aminek köszönhetően hiába másoltak (Ctrl+C) bármit a vágólapra, csak és kizárólag a fent említett hivatkozás volt elérhető a beillesztés (Ctrl+V) parancs segítségével. A hozzászólásokban többször felmerült az MSNBC.com neve is, mint az egyik lehetséges olyan honlap, amelyik terjesztheti az új típusú férget, melyet eddig egyetlen ismert módszerrel lehet csak hatástalanítani: a számítógép újraindításával.

A The Register munkatársa szerint eddig kizárólag a Firefox felhasználói jelentették be, hogy megfertőződtek, azonban nagy a valószínűsége annak, hogy más böngészőprogramok is sebezhetőek lehetnek a rosszindulatú kóddal szemben. Külön pikantériája a dolognak, hogy a sokak által sebezhetetlennek hitt OS X felhasználói is védtelenek a vágólapot támadó programmal szemben.

A Spyware Sucks néven ismert blog egyik bejegyzése szerint egy hirdetésben található flashes kódrészlet felelős a fertőzésért, így az olyan szolgáltatások és kiegészítések, mint például a Firefoxhoz letölthető NoScript – amely csak meghatározott, előre engedélyezett szkripteket enged futtatni – megakadályozhatják a rosszindulatú kódok futását.

Azóta történt

Előzmények