Már a Google-lel is telefonálhatunk

Azonnali üzenetek küldését, illetve számítógépek közötti telefonálást lehetővé tevő szoftvert tett elérhetővé az interneten a világ legnépszerűbb keresőprogramját üzemeltető Google. A Google Talk nevű program ingyenesen letölthető, és a vállalat Gmail nevű levelezési rendszerét használók vehetik majd igénybe a szolgáltatást. A Google ezzel a lépéssel egyértelműen hadat üzent az eddig ezt a piaci szegmenst uraló vállalatoknak, azaz a Yahoo-nak, az AOL-nak, valamint a Microsoftnak.

Hirdetés

A Google Talk riválisainál jobb hangminőséget ígér, viszont – szemben többek között az internetes telefónia egyik vezérhajójával, a Skype-pal – nem lehet majd vonalas, illetve mobiltelefonokat hívni a segítségével. Az új szolgáltatás előnye az is, hogy egy nyílt forrású megoldáson alapszik, azaz nagy riválisaival ellentétben más szoftvereket használókkal is lehetővé teszi a kommunikációt. A szoftver egyelőre csak a Windows 2000, illetve Windows XP operációs rendszerekkel kompatibilis, de már dolgoznak az Apple rendszeréhez való adaptáláson is.

A Google a múlt héten jelentette be, hogy 4 milliárd dollárnyi tőkét von be a társaságba részvénykibocsátás segítségével. Többen már akkor arra tippeltek, hogy az internetes telefonálás és üzenetküldés felé nyit majd a vállalat, de akkor valószínűbbnek tűnt az egyik vezető szolgáltató felvásárlása. A kommunikációs üzletágba a Gmail levelezési rendszer tavalyi létrehozásával lépett be a Google: a most bejelentett újítás változásokat hoz majd ebben a rendszerben is, mivel az ezután bárki számára elérhető lesz, míg most meghívásos alapon működik.

Az internetes kommunikáció piacvezetője jelenleg a Microsoft által üzemeltetett MSN Messenger, ezt a programot ugyanis világszerte csaknem 180 millióan használják. A Yahoo hasonló nevű programját eddig valamivel kevesebb mint 80 millió ember töltötte le a számítógépére, és még mindig 29,2 millióan használják az ebben a műfajban úttörőnek számító és az AOL által jegyzett ICQ alkalmazást is. Az internetes telefonálás vonzó üzletág, amit az is bizonyít, hogy becslések szerint a szegmens összárbevétele 2007-ben megközelíti majd a 8 milliárd dollárt, szemben a 2003-as kevesebb mint 2 milliárd dollárral.

Azóta történt

Előzmények