Magyarországra nem jut Windows 7 Family Pack

Windows 7 Family PackA Microsoft a múlt héten elárulta, hogy az Egyesült Államok és Kanada mellett néhány európai országban is megvásárolható lesz a Windows 7 speciális kiadása, a több gépet használó családoknak szánt Home Premium Family Pack. E csomagban három darab upgrade licenc található, melyekkel három windowsos PC-t lehet az új operációs rendszerre frissíteni. A konstrukció árszabása rendkívül kedvező: a szerencsés vásárlók a három egyedi upgrade licenc árának kevesebb mint feléért – Amerikában 360 helyett 150 dollárért – juthatnak hozzá a családi dobozhoz.

Európában azonban mindössze nyolc országban (Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hollandiában, Írországban, Németországban, Svájcban és Svédországban) él majd az ajánlat, Magyarországon – vélhetően a dobozos Windows iránti rendkívül szerény kereslet miatt – nem. A Windows 7 Family Pack e piacokon is csak korlátozott számban, a hivatalos megfogalmazás szerint a „készlet erejéig” lesz elérhető. A Microsoft a csomag európai árát egyelőre nem hozta nyilvánosságra.

Upgrade to Europe!

Azt viszont bejelentette, hogy szeptember 1-jétől, azaz tegnap óta az európai vásárlóknak is lehetőséget biztosít a dobozos upgrade kiadások előrendelésére. Korábban erre azért nem volt mód, mert Redmond eredetileg kizárólag teljes verzióban tervezte forgalmazni a Windows 7-et a kontinensünkön, mégpedig azért, mert az e régiónak szánt, Internet Explorer nélküli „E” kiadás esetében túl bonyolult lett volna a frissítés megvalósítása.

De július végén az Európai Bizottság (EB) szándékát kitalálni igyekvő vállalat a „böngészőprobléma” megoldására egy olyan javaslatot tett, amely fölöslegessé tette az E változat piacra dobását. Az új elképzelés szerint azokon a Windowsokon, melyeken az Internet Explorer az alapértelmezett böngésző, biztosítani fogják a választás lehetőségét. E rendszereken egy választóképernyő bukkan majd fel, melyen lehetőség lesz a felajánlott bármelyik rivális browsert alapértelmezetté tenni. A képernyőt megjelenítő program szoftverfrissítésként érkezik majd a Windows 7, a Windows Vista és a Windows XP-t futtató számítógépekre.

A korai vásárlókat nem éri hátrány

Az új megoldásnak köszönhetően a Windows 7 Európában is pontosan ugyanolyan verziókban jelenik majd meg októberben, mint a világ más országaiban (eltekintve attól, hogy a kontinensünkön forgalomba kerülnek a Windows Media Playert nem tartalmazó, N jelölésű csomagok is – a szerk. ), így a dobozos kiadásból elérhető lesz upgrade és teljes változat is.

A cég most azt is elárulta, hogy mindazok az európai vásárlók, akik szeptember 1-je előtt megrendelték a Windows 7 E teljes dobozos kiadását, a termék megjelenésekor magától értetődő módon a böngészővel ellátott változatot kapják majd meg, változatlan feltételekkel – azaz a korábbi ígéretnek megfelelően az upgrade kiadás áráért.

Azóta történt

Előzmények