Hirdetés

Történelmet írtak a magyar Firefox-userek

Április eleje óta a magyar internetezők első számú böngészője a Firefox 2.x, sem az Internet Explorer 6-os, sem a 7-es verzióját nem használják annyian, mint a Mozilla fejlesztette szoftvert – derül ki a Gemius SA internetes piackutató által készített statisztikából. Erre itthon még nem volt példa. A nyílt forrású browser legújabb stabil kiadásának április második hetében sikerült története során először megelőznie az aktuálisan legnépszerűbb Explorer-verziót, amely most éppen a 6-os. A fordulat azonban csak részben magyarázható azzal, hogy a mozillás program népszerűsége folyamatosan nő; a másik ok az, hogy az elavulófélben lévő IE 6-ot egyre többen frissítik az újabb IE 7-re.

A Gemius adatai szerint a Firefox 2.x-et a magyar felhasználók 34,1 százaléka használja, az Internet Explorer 6-ot pedig 33,8 százalék. A harmadik legkedveltebb böngésző az IE 7, részesedése 26,4 százalék. A dobogósok után messze lemaradva – gyakorlatilag a futottak még kategóriában – következik a Firefox 1.x (2,0%), az Opera 9.x (1,9%), a Mozilla 1.x (0,5%), a Firefox 3.x (0,4%), a Safari 3.x (0,3%), illetve az IE 5.x és a SeaMonkey 1.x (mindkettő 0,1%).

Gemius SA, gemiusTraffic, 2007/05–2008/04
Gemius SA, gemiusTraffic, 2007/05–2008/04

A Mozilla annyira büszke az eredményre, hogy külön gratulált a magyaroknak – írja a blogjában az FSF.hu Alapítványnál a Firefox honosításáért felelős projektvezető, Tímár András. „Azért írok, hogy gratuláljak neked és az egész csapatnak! A Gemius éppen most jelentette be, hogy a Firefox 2 a legnépszerűbb böngésző Magyarországon! Tudomásom szerint a világon nektek sikerült ez először!” – lelkendezik a Tímárnak címzett levélben a Mozillához nemrég csatlakozott Zbigniew Braniecki, aki a kelet- és közép-európai közösségek támogatásáért felel. „Ez fantasztikus hír mindannyiunk számára a Mozillánál. Sosem gondoltuk, hogy valaha is ennyi ember fog minket választani... Most azt tervezzük, hogy a nyáron elkezdünk magyarul tanulni. :) Csak így tovább!” – zárja az egy mondatra jutó felkiáltójelek világversenyébe eséllyel nevezhető levelét a lengyel.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy összességében – ha az egyes böngészők különféle verzióinak részesedését nem választjuk külön – továbbra is a Microsoft Internet Explorer a legnépszerűbb böngésző a magyar felhasználók körében, részesedése 60,3 százalék. Firefoxot 36,3 százalék használ, Operát 1,9, Mozillát 0,5, Safarit pedig 0,4.

A statisztikát a Gemius a gemiusTraffic weboldalforgalom-elemző szolgáltatásával magyar oldalakon gyűjtött adatok alapján készítette el. Azt, hogy hány hazai weboldal használja ezt az eszközt, azaz mennyire átfogó a statisztika, a piackutató nem közli a weboldalán, csupán azt, hogy az adott héten összesen 554 millió lapletöltés volt az alapja a mérésnek. Az oldalon egyébként az áll, hogy a gemiusTraffic platform a régióban több mint 10 000 szájtot monitoroz, köztük minden lengyel, litván és lett horizontális portált, a legtöbb szűkebb piacnak szóló vertikális portált, valamint több üzleti és magánweboldalt. A szolgáltatás megközelítőleg 30 milliárd oldalletöltést követ havonta, ami csúcsidőben elérheti akár a 20 000 oldalletöltést másodpercenként – írják.

Azóta történt

Előzmények