Magyarországon is terjed a Drupal

A múlt hét végén rendezte meg a magyar közösség – immár hatodik alkalommal – a Drupal Hétvégét, ahol a nyílt forráskódú, ingyenesen elérhető tartalomkezelő rendszer soron következő újdonságairól esett szó. A Drupalt becslések szerint Magyarországon több mint 7 ezer szervezet használja, a soron következő, 8-as verzió fejlesztésének irányításában pedig magyar szakemberek is részt vesznek.

Hirdetés

A fejlesztőket és az érdeklődőket megcélzó hazai rendezvényen közel 200 résztvevő jelent meg, hogy megismerje a legújabb fejlesztési irányvonalakat és a legjobb gyakorlatokat. Az előadók többek közt bemutatták a Drupal következő, 8-as verziójában várható újdonságokat. Jelentős változás várható például a jogosultságkezelésben, mely elsősorban a működési logika és az ergonómia javítását célozza. A nemzetközi szinten zajló munka oroszlánrészét Kléri Bálint végzi, akit Négyesi Károly mentorál.

Szintén hazai szakember, Hojtsy Gábor felügyelete mellett zajlik a nyelvkezelés továbbfejlesztése, ennek köszönhetően sokkal könnyebbé válik a többnyelvű oldalak létrehozása és működtetése. „A Drupal 8-ban ezenkívül alapértelmezetté válik a HTML5 szabvány támogatása, az éles és fejlesztési verzió közötti átállást hatékonyan megvalósító konfigurációmenedzsment, valamint a mobileszközökre történő optimalizálás is” – ismertette a várható újdonságokat Palócz István, a Drupal Hétvége főszervezője, az Integral Vision Kft. tanácsadója.

Hajas Tamás, a konferencia szóvivője elmondta: a Drupal-alapú webhelyek száma világszinten exponenciálisan növekszik, az Acquia adatai szerint 2010-ben a weboldalak 1, míg 2011-ben már 2 százalékát ez a motor hajtotta. A növekedés egyébként Magyarországon is exponenciális, a kerekasztal résztvevői számára egyre több munkát ad a Drupal-alapú weboldalak, webalkalmazások létrehozása, testre szabása és üzemeltetése. Ezért is érzi fontosnak a szervezőbizottság, hogy a soron következő nagyobb tavaszi rendezvényig is tartsanak havi rendszerességgel Budapesten és több vidéki városban is Drupal Használói Találkozókat, ezzel is segítve, hogy minél többen megismerhessék és kiaknázhassák a rendszerben rejlő lehetőségeket.

Előzmények