Magyarország első alkalommal szerepelt az e-sport világbajnokságon

Izraelben Eilat városában 2021. november 16. és 20. között zajlott a Nemzetközi E-sport Szövetség (IeSF) Világbajnoksága, a Világszövetség és az Európai E-sport Szövetség kongresszusa.

A világszervezet 111 tagországában a nyár folyamán zajlott nemzeti selejtezők után a régiós kvalifikációból kijutó csapatok 5 játékban (CS:GO, Dota2, eFootball, Tekken7, Audition) mérték össze tudásukat.

A magyar Dota 2 válogatott az Európai selejtező ágról bejutva – Belgium visszalépése nyomán – kapott lehetőséget a tornán. A nagy esélyes Csehország, Guatemala és Namíbia várt a nemzeti csapatra a világbajnokság csoportkörében. A csoportban minden ellenfelet legyőzve végül az első helyről várták a rájátszást. A vigaszágas lebonyolításban előbb Koszovó ellen szoros mérkőzésen alulmaradva az alsóágra kerültek, majd a két évvel ezelőtti világbajnok svédek állították meg a magyarokat, így az 5-6. helyen zárták a küzdelmet. A világbajnoki címet Csehország szerezte meg, aki a tornán egyedül a magyar csapattól szenvedett vereséget.

A világbajnoki küzdelmekkel párhuzamosan ülésezett az IeSF éves kongresszusa, amelyen Vlad Marinescu a szövetség elnöke bejelentette a következő világbajnokság helyszínét és tervezett időpontját. 2022 novemberében Indonéziában, Balin rendezik a Nemzetközi E-sport Szövetség jövő évi világbajnokságát.

A világszövetségi kongresszust követően zajlott az Európai E-sport Szövetség (EEF) éves közgyűlése, melyen új vezetőséget és tanácsadó testületet választottak. A kontinentális e-sport szövetség elnöke, Ido Brosh lett, aki az Izraeli E-sport Szövetség elnökeként korábban az alakuló bizottságának és a 2020 óta működő korábbi vezetőségének tagja volt. Az EEF munkájában a Magyar E-sport Szövetség továbbra is aktív szerepet vállal a következő 2 évben, ugyanis a közgyűlésen Biró Balázs Györgyöt, a HUNESZ elnökét az 5 fős Tanácsadói Bizottság tagjává választották a kontinentális szövetség tagjai.

Magyar Dota 2 válogatott tagjai:

Benedek Dániel Zen
Csáky Gergely csky
Kaszás Tamás lowskill
Katona Tamás Khealim
Tarjáni Dominik Drizzt


Magyar delegátus tagjai:
Biró Balázs György, elnök
Kis Balázs, alelnök

 

Azóta történt

Előzmények