Magyar Telekom: apad a profit

Hirdetés

A Magyar Telekom az idei év első hat hónapja alatt 316,1 milliárd forintos árbevétel mellett 42,4 milliárd forintos adózott eredményt ért el, azaz a bevételek kismértékben nőttek, miközben a profit visszaesett – derül ki a társaság ma közzétett, nem auditált gyorsjelentéséből, amely a montenegrói gondokról is szól. A távközlési cég bevételei 5,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbi szinthez képest, az adózott nyereség mindeközben 8,8 százalékkal esett vissza. A bevételek belül a mobil-, az internet-, valamint a rendszerintegrációs és informatikai szolgáltatásokból származó bevételek növekedése ellensúlyozta a kimenő forgalmi bevételek csökkenését. Az EBITDA kismértékben, 0,5 százalékkal 124,7 milliárd forintra nőtt, az EBITDA-ráta 39,5 százalékos volt. A jelentés szerint a csoport EBITDA a vizsgálattal – itt feltehetően a montenegrói vizsgálatról van szó – kapcsolatos költségek nélkül 126,5 milliárd forint volt, az EBITDA-ráta pedig 40,0 százalék. A vizsgálattal kapcsolatban a társaság 1,5 milliárd forint költséget közöl, de ezt a gyorsjelentésben figyelmen kívül hagyták.

A gyorsjelentésben a vállalat vezetése kitér az utóbbi időszak egyik legnagyobb tőzsdei botrányára, a Magyar Telekom montenegrói leányvállalatánál, a Telekom Montenegrónál folyó vizsgálatra is – bár a leányvállalat megnevezését kerüli a közlemény. A társaság közli, hogy „jelenleg is vizsgálatot folytat annak megállapítására, hogy bizonyos szerződések megkötése, illetve ezen szerződések megkötését követően történt bizonyos cselekmények, beleértve a vizsgálatba történő esetleges beavatkozást, ellentétesek voltak-e a társaság szabályzataival, illetve a releváns jogszabályokkal.”

A vállalat „vizsgálja a jogi megoldásait annak, hogy a lehető leghamarabb megtartsa közgyűlését és elkészítse az éves jelentést, de nem adható biztosíték arra vonatkozóan, hogy a vizsgálat eredményeként a 2005. évi auditált eredmények, valamint egyéb időszakok pénzügyi eredményei nem fognak eltérni a vizsgálat lezárása előtt nyilvánosságra hozottaktól” – fogalmaz a közlemény.

Azóta történt

Előzmények