Jóval a várakozások felett nőtt a Magyar Telekom nyeresége és bevétele

A Magyar Telekom Nyrt. konszolidált adózott eredménye éves összehasonlításban az elemzői várakozásokat meghaladóan, 92,2 százalékkal 19,3 milliárd forintra nőtt az idén az első negyedévben.

A társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán tette közzé a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentését.

A jelentés szerint az eredmény mellett a társaság árbevétele szintén a várakozások felett, 8,4 százalékkal 175,9 milliárd forintra emelkedett az első negyedévben: a portfolio.hu által közölt konszenzus szerint az elemzők 14,8 milliárd forint (+70,3 százalék) adózott eredményt és 171,7 milliárd forint (+5,8 százalék) árbevételt vártak a negyedévre.

A csoport bevételnövekedése az ügyfélkör folyamatos bővülésének köszönhető, mivel továbbra is erős maradt a kereslet a mobil adat, a nagy sávszélességű széles sávú csomagok és a mobilkészülékek iránt – írták. A mobil adatforgalom és a vezetékes széles sávú bevétel erőteljes növekedése, valamint a megnövekedett készülékértékesítés kompenzálta a kissé alacsonyabb hangalapú- valamint rendszerintegrációs és informatikai (RI/IT) bevételeket.

Az összbevételen belül a mobil bevételek 11,9 százalékkal, 101,1 milliárd forintra nőttek 2022 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest, ez a mobil adatforgalmi bevétel növekedésének és a magasabb készülékértékesítésnek az eredménye, amelyek ellensúlyozták a hangalapú kiskereskedelmi bevételek csökkenését mindkét országban (Magyarország és Észak-Macedónia) – közölték. Az adatbevételek az előző év azonos időszakához képest 23,6 százalékkal, 33,7 milliárd forintra nőttek, ami elsősorban a magyarországi és észak-macedóniai előfizetők számában tapasztalt folyamatos növekedésnek, valamint a magasabb használati szinteknek köszönhető, míg a magasabb magyarországi mobilfizetési bevételek is hozzájárultak a növekedéshez.

A vezetékes bevételek éves összevetésben 7 százalékkal, 57,6 milliárd forintra nőttek az első negyedévben a vezetékes széles sávú és televíziós szolgáltatásokból származó bevételek növekedésének köszönhetően, amelyet a magyarországi ügyfélbázis-bővülés eredményezett. Az RI/IT bevételek 5,3 százalékkal, 17,1 milliárd forintra csökkentek a korábban a Pan-Inform Kft. által generált bevételek hiánya és a közszférából származó bevételek csökkenése miatt. A magyarországi működés bevételének csökkenését kismértékben ellensúlyozta az Észak-Macedóniában tapasztalt kétszámjegyű növekedés – jegyezték meg.

A közvetlen költségek a bevételekkel összhangban 8,4 százalékkal, 75,0 milliárd forintra nőttek az első negyedévben, a magasabb készülékértékesítési- és roamingköltségek eredményeként. A bruttó fedezet 8,3 százalékkal, 100,9 milliárd forintra javult, a távközlési szolgáltatások, különösen az adatszolgáltatások mindkét országban mért magasabb hozzájárulása miatt. A közvetett költségek 4,2 milliárd forinttal, 38,8 milliárd forintra javultak a negyedévben, elsősorban a leányvállalat értékesítéséből származó egyszeri nyereségnek, valamint az alacsonyabb személyi jellegű ráfordításoknak köszönhetően.

A tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 23,8 százalékkal, 62,1 milliárd forintra nőtt.

Azóta történt

Előzmények