Magyar siker az Intel tudományos versenyén

A múlt hét végén a kaliforniai San Joséban kihirdették az Intel által támogatott Nemzetközi Tudományos és Innovációs Verseny, az ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) győzteseit. Az idei díjazottak között szerepelt két magyar tanuló is, akik közös projektjükkel egy második helyezést és egy különdíjat kaptak.

Hirdetés

Sugár Krisztina és Simon Dávid Szabolcs a budapesti Szent Margit Gimnázium végzős diákjai, akiket az ISEF hazai társszervezete, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) delegált. A hulladékhőpumpa nevű találmányukkal két elismerést gyűjtöttek be: a Team Project kategóriában második helyezést értek el, míg a China Association for Science and Technology (CAST) szervezet nevével fémjelzett külön kategória győztesei lettek. A második helyezés kiemelt rangját jelzi, hogy Krisztináról és Dávidról elneveznek egy-egy Föld-közeli kisbolygót. Az elmúlt öt évben két magyar versenyzőről, Rátai Dánielről és Spohn Mártonról neveztek el az Intel ISEF versenyének köszönhetően kisbolygót.

A két diák hulladékhőpumpa-projektje a számítógépek hőleadási problémájának megoldására fókuszál. Egy olyan teljesen önműködő rendszert alkottak, amely a számítógép által termelt hőt egy Stirling-motor segítségével próbálja újrahasznosítani. A legfontosabb eredmény, hogy a hulladékhő hasznosításával sikerült megoldani a processzor hűtését, méghozzá környezetbarát módon, hiszen a hőlégmotorra épülő rendszer két ventilátor működtetését váltja ki. A Stirling-motor üzemeltetéséhez, illetve a segítségével végzett hűtéshez nem kell külön energiát befektetni, a processzor által termelt hulladékhő önmagában elegendő. A megalkotott modell a számítógép hűtésének több mint 50 százalékát válthatja ki.

Az idén összesen 59 ország 1611 középiskolás korú diákja vett részt a fiataloknak szóló tudományos és innovációs versenyen, melynek fődíjasa a texasi Amy Chyao lett, aki egy fényérzékenyítő anyagot, ún. fotoszenzibilizátort fejlesztett a rákos megbetegedések gyógyítására használt fotodinamikus terápiához.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények