Követhető lesz az ajánlott és a tértivevényes levelek útja

A projekt az Európai Unió támogatásával és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg, közel 2,4 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatásból.

A Magyar Posta Zrt. bejelentette, hogy (a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00026 azonosítószámú, Hivatalos küldeménykövető megnevezésű kiemelt projekt keretében) az ajánlott levelek (belföldi és bejövő nemzetközi ajánlott, tértivevényes levelek és hivatalos iratok) a feladástól az átvételig követhetőek lesznek minden ügyfél számára. Az uniós támogatás mellett a Magyar Posta saját forrásból további 3,3 milliárd Ft-ot fordít a teljes program megvalósításra.

Ahogy írják, a szolgáltatás használata egyszerű: a küldeményazonosítók megadásával az ügyfelek a posta honlapján vagy mobilapplikáción keresztül elérhetik az ajánlott levelek életútjáról összeállított információkat, így követhető lesz számukra a teljes postai folyamat.

A közlemény kiemeli, hogy a fejlesztés keretében több mint 8000 kézbesítő kap ipari mobiltelefont, úgynevezett PDA-t, amelyen rögzítik a küldeményátvételt. A címzettek ezen a készüléken, elektronikusan igazolják aláírásukkal az átvételt, azaz megszűnik a papíralapú adminisztráció. A mobileszközökön az új típusú személyi igazolvány (e-személyi) azonosító funkciója is használható lesz: a kézbesítéskor a levél átvevője csak odaérinti a kártyáját a PDA-hoz, amely azonosítja, így nem kell külön megadnia személyes adatait, lerövidül az átvétel ideje. A nagyobb forgalmú településeken a PDA-k mellett nyomtatókat is kapnak a levélkézbesítők, amellyel a küldeményértesítőket nyomtatják ki. Erre abban az esetben van szükség, ha címzett, vagy átvételre jogosult személy nincs a címhelyen.

A fejlesztés részeként 2019 folyamán kivezetik a papíralapú tértivevényt, így az átvétel igazolását elektronikus formában kaphatja vissza a feladó, akár már a tértivevényes levél kézbesítésének napján.

A fejlesztés mostani lépése, hogy a kialakított informatikai rendszert tesztelje a vállalat, ezért november második felétől, 7 kézbesítő posta bevonásával – Budapest (Csepel), Ercsi, Gyöngyös, Miskolc, Monor, Sopron, Nagykáta településeken – megkezdi az ajánlott levelek és egy bevezetés előtt álló új szolgáltatás, az azonosított levél teljes feladási, feldolgozási, és kézbesítési folyamatainak próbaüzemét az új elektronikus kézbesítési rendszer használatával.

A projekt országos kiterjesztése 2019 első felében várható.

Azóta történt

Előzmények