Magyar nyelvű OpenOffice a Novell kínálatában

A Novell Magyarország és az FSF.hu Alapítvány bejelentette, hogy elkészült az OpenOffice magyar nyelvű változata, amely mostantól a Novell új generációs asztali operációs rendszerével, a Novell Linux Desktoppal is elérhető. A magyar nyelvű irodai környezet minden otthoni felhasználó, kis- és középvállalat, valamint nagyvállalat számára költséghatékony alternatívát jelent a hagyományos irodai megoldásokkal szemben.

Az OpenOffice alternatívája lehet bármely más szövegszerkesztőnek, táblázatkezelőnek, prezentációkészítőnek, kiterjedt kompatibilitást biztosít a Microsoft Office formátumaival, így a felhasználók hatékonyan oszthatják meg fájljaikat a platformok között. A Novell Linux Desktop olyan betűkészleteket tartalmaz, melyek metrikusan is kompatibilisek a Microsoft betűkészleteivel, így jobb formátumhűséggel olvashatók az eredeti Office fájlok. Az OpenOffice a dokumentumok Adobe PDF formátumú exportálására is képes, további szoftverek telepítése nélkül.

A Novell és az FSF.hu közös munkájának eredménye, hogy egyesítik a korábbi FSF.hu buildek és a Ximian (Novell) buildek legjobb tulajdonságait, mint például:

  • „hunspell” : továbbfejlesztett magyar helyesírás-ellenőrző az angol verzióban is (FSF.hu)
  • „huhyphn” : magyar elválasztás az angol verzióban is (FSF.hu)
  • true color ikonok (Ximian/Novell)
  • javító patchek (Ximian/Novell + FSF.hu)

A két szervezet még 2004 novemberében, a Novell Linux Desktop angol nyelvű verziójának bejelentésekor megegyezett, hogy kölcsönösen segítik egymás munkáját az OpenOffice, illetve a Novell Linux Desktop magyar nyelvű változatának elkészítésében. Az OpenOffice.org tavaly decemberben megjelent 1.1.4 verzióján kezdődtek el a munkálatok. Az OpenOffice 1.1.4. buildek - angol és magyar felhasználói felülettel - Linux/x86 és Windows platformokra érhetők el.

Azóta történt

Előzmények