Hirdetés

Magyar hotspot-adatbázis a neten

A HotSpotter.hu alkotói (az oldalt az egri Faragó Reklámstúdió készítette) egy adatbázisban összesítették a hazai nyilvános vezeték nélküli internetelérést biztosító szolgáltatási helyeket. A gyűjtemény jelenleg több mint 160 hotspotot tartalmaz, javarészt a fővárosból. A rendszert folyamatosan bővítik elsősorban az Interneten és a nyomtatott sajtóban megjelenő információk alapján, de az oldal látogatói is jelezhetik regisztrációra az adatbázisban még nem található pontokat.

Hirdetés

A főoldalon található térképen jól látható, hogy Budapest után a nyugati megyékben terjednek leginkább azok a szolgáltatási helyek, ahol ingyenesen vagy díj ellenében lehet hozzáférni a Wi-Fi-vel, azaz vezeték nélküli hálózaton keresztül a világhálóhoz. Hotspotok általában repülőterek váróiban, hotelekben, kávézókban, klubokban, vállalati büfékben, illetve egyéb nyilvános helyeken találhatók. A legfrisebb helyszínek között megtalálható egy VI. kerületi PDA-bolt, az óbudai Mokka Cukka, a belvárosi Spoon Café & Lounge és a Gresham Palota.

 


Prágai tájkép Wi-Fi-vel


A nyilvános vezeték nélküli hálózatok teljesen új biztonsági problémákat vetnek fel az azonos hálózaton tartózkodó ismeretlen számítógépek miatt. A legtöbb nyilvános hotspot nem rejti el SSID-jét, nem rendelkezik WEP vagy WPA titkosítással és nem foglalkozik MAC-cím szűréssel sem. Ez érthető is, hiszen bármely ezek közül ellentmondana a hotspot nyilvános mivoltának. Ha alkalmaznának is valamilyen titkosítást vagy zárt hálózatot, hogy megnehezítsék az illetéktelen használatot, akkor sem lenne mód arra, hogy megkülönböztessenek egy "normális" vendéget egy "veszélyestől", aki mások adatai után kutat. De akkor mit tehetünk, hogy megvédjük magunkat egy nyilvános hotspot igénybevételekor? Sokmindent… – állítják az oldal készítői, és számos hasznos tanáccsal is szolgálnak az érdeklődőknek.

Több hasonló „kereső” adatbázis létezik már világszerte, tehát a kezdeményezés már igen időszerű volt. A nagyok a különböző nemzeti gyűjteményekből szedik össze az aktuális hozzáférési pontokat, a jelenlét pedig nagyon fontos az országok (országunk) idenforgalmi színvonalának megítélésében.

Azóta történt

Előzmények