Ma jelenik meg a Java 1.5 végleges verziója

A San Francisco-i Moscone Convention Centerben (helyi idő szerint) ma reggel kezdődő JavaOne fejlesztői konferencián kívánja a Sun Microsystems bemutatni a Java 1.5-ös verzióját, amelynek hivatalos megnevezése Java 2 Standard Edition 5 lesz.

Hirdetés

Az eddig Tiger kódnéven ismert platform hátterében a Java kilenc éves történetének legjelentősebb fejlesztései állnak. Az első beszámolók szerint PC-s környezetben a Java-programok futtatása bizonyos esetekben a harmincszorosára gyorsulhat. Emellett különös figyelmet szenteltek a biztonságnak és a különböző nyelvek támogatásának, nyilatkozta Ingrid van den Hoogen, a Sun alelnöke. A hibakeresést megkönnyítő kiterjesztések a fejlesztés hatékonyságát hivatottak növelni, csakúgy, mint a Sun új grafikus fejlesztői környezete, a Studio Creator. A J2SE 5 már a jövő héttől a Java Developer Kit részét képezi, ám általános bevezetésére csak ősszel kerül sor.

A JavaOne konferencia másik fontos eseménye egy új grafikus felhasználói interfész nyílt forráskódú szoftverként való publikálása lesz. A Looking Glass kódnév alatt fejlesztett GUI 3D-ablakok vezérlése számára biztosít felületet. A szoftver egyelőre nem kiforrott, van den Hoogen szerint még hozzávetőleg két év munkájára van szükség, amelyben a Sun az open source-közösség aktív együttműködésére számít. A vállalat részt vett a Gnome grafikus környezet fejlesztésében is, amely most a J2SE 5 részévé vált. A Sun elkötelezettsége a nyílt forráskód irányában nem fog csökkeni, ígérik a cég illetékesei. A Looking Glass projektet a General Public License (GPL) alatt hozzák nyilvánosságra; ezen kívül a Java 3D-programinterfésze is nyílt forráskódúvá válik – a korlátozottabb Java Community License hatálya alatt.

A Sun két mobilszolgáltatóval, a Vodafone-nal és az Orange-dzsal együtt kívánja demonstrálni a Java platform jelentőségét a kézi készülékeken. A Vodafone harmadik generációs szolgáltatásainak a Java is része lesz, míg az Orange a Sunnal együttműködve egy újfajta kezelői környezet kifejlesztését tervezi mobiltelefonok számára.

Azóta történt

Előzmények