Újraindult a netszolgáltatás a Lufthansa gépein

A Lufthansa – ahogy azt egy évvel ezelőtt beharangozta – újra biztosít egyes hosszú távú repülőjáratain műholdas internetszolgáltatást. A német légitársaság a lehetőséget először az észak-amerikai útvonalakon vezeti be, majd 2011 végéig fokozatosan szinte valamennyi tengerentúli járaton elérhető lesz a fedélzeti internet – közölték.

A FlyNet néven futó szolgáltatást wifivezérlővel rendelkező számítógéppel vagy okostelefonnal lehet használni, jövő tavasztól pedig a GSM- és GPRS-képes telefonokkal is lehet majd kommunikálni (sms-t fogadni és küldeni, illetve egyéb adatforgalmat bonyolítani). Az internetszolgáltatás a következőképpen működik: a megfelelő készülék a böngésző megnyitása után automatikusan a Lufthansa FlyNet oldalára navigál, ahol friss híreket olvashatnak az utasok, ingyen. Erről az oldalról lehet a Deutsche Telekom által biztosított internet-hozzáférést megvásárolni.

A szolgáltató az oldalon tájékoztat a különböző számlázási és fizetési lehetőségről, így akár hitelkártyával, akár roamingpartner segítségével vagy a Miles & More kártya pontjaival is lehet majd fizetni. Egyórányi online csatlakozás ára 10,95 euró vagy 3500 mérföld, a 24 órás kapcsolódás ára pedig 19,95 euró vagy 7000 mérföld. A 24 órás opcióval az utasok a Lufthansa valamennyi internetet biztosító gépén átszállás után is internetezhetnek, illetve leszállás után a társaság reptéri váróiban is. A bevezető promóció részeként a FlyNet-képes gépeken 2011. január 31-ig ingyenes a szolgáltatás.

A Lufthansa 2003. január 15-én indította el a világ első, széles sávú internet-hozzáférést kínáló, menetrend szerinti repülőjáratát. A WLAN-alapú kapcsolat népszerű és megbízható is volt a 2004 májusa és 2006 vége közötti időszakban, de a társaság akkori partnere, a Connexion by Boeing pénzügyi okokra hivatkozva megszüntette a szolgáltatást. Akkor 69 nagy távolságú járaton volt elérhető a FlyNet, amelyet havonta 30 ezer felhasználó vett igénybe. A most bevezetett szolgáltatás technológiáját a Panasonic Avionics biztosítja, az Exconnect – a Boeing korábbi megoldásához hasonlóan – Ku frekvenciasávon működő, kétirányú műholdas kapcsolatot biztosít a repülőgépeken.

Előzmények