Elhunyt a magnókazetta megalkotója

Egy teljes iparágat forradalmasított és határozott meg évtizedekre Lou Ottens munkája.

A helyi média beszámolói szerint múlt szombaton 94 éves korában meghalt Lou Ottens holland mérnök, akinek fő műve a magnókazetta kifejlesztése volt a Philipsnél, de részt vett a kereskedelmi forgalomba kerülő compact discek, azaz a CD-k fejlesztésében is.

Ottens 1926-ban született egy kis holland faluban, Bellingwoldeban. Gyerekkorától szenvedélyesen érdekelte a híradástechnika, így a Delfti Műszaki Egyetemen szerzett mérnöki diplomát 1952-ben. Közvetlenül ez után vette fel őt a Philips, és egész szakmai életét ennél a gyárnál töltötte el. Mivel a Philips ekkoriban elsősorban hangtechnikai berendezések gyártásával foglalkozott, Ottens is e területen kezdte meg fejlesztői munkáját, melyet tanácsadóként még nyugdíjba vonulása után is folytatott.

Az 1960-as években fogalmazódott meg az a szakmai és fogyasztói igény, hogy a jó minőségű felvételeket biztosító, ám nagy méretű orsókra rögzített és nehézkesen kezelhető magnószalagok egy kisebb, felhasználóbarátabb, olcsó, de mégis megfelelő hangminőségű alternatíváját dolgozzák ki. Ez Ottens szívügye volt, és a kazetta megalkotása után erősen szorgalmazta, hogy a Philips ingyen licencelje az új formátumot az ipar számára, hogy az mihamarabb világszabvánnyá váljon.

A beszámolók és visszaemlékezések szerint a magnókazetta koncepciójának kidolgozásához a mérnök először is a végeredményt alkotta meg: egy zsebben elférő, vékony fadarabot használt, ehhez találta ki a technológiát (ez a fadarab prototípus sajnos megsemmisült, ugyanis állítólag Ottens később egyszer kerékcserénél ezzel ékelte ki az emelőjét).

Az új eszközt 1963-ban mutatták be – hatalmas sikerrel, szinte azonnal meghódította az ipart és a világot. Évtizedekig uralta a fogyasztói piacot, új hangrögzítési és -felhasználási szokásokat hozott magával – életciklusa során összesen több mint 100 milliárd darabot adtak el belőle a világon.

Az első, a Philips által gyártott, hangrögzítésre alkalmas szerkezet, mely már magnókazettát használt, az EL 3300-as modell volt:

Többek között a kazetta az eredete a mai számítógépes lejátszási listáknak, hiszen az új eszköz biztosította és tette könnyűvé a felhasználók számára a „válogatás kazik” létrehozását.

Azóta történt

Előzmények