Hirdetés

A Linux megállíthatatlanul terjed a cégeknél

A NetIQ Novell SUSE magyar képviselete közzétette a SUSE megbízásából készült friss kutatás eredményeit, amely megerősítette, hogy a Linux használata továbbra is folyamatosan terjed. Egyre több közepes méretű és nagyvállalat migrálja kritikus rendszereit Linux-alapokra, valamint az SAP-ügyfelek körében is gyorsan növekvő használati arány várható az elkövetkező években.

Azt a felmérés készítői is hangsúlyozzák, hogy a desktop számítógépek területén ugyan viszonylag alacsony a nyílt forrású rendszer elterjedtsége, azonban az összes számítógépes platformot figyelembe véve, beleértve a mobiltelefonokat is, a Linux megelőzi a Windowst: a kutatás szerint a Microsoft rendszerének részesedése így 20, míg a nyílt forráskódú megoldásé 42 százalék. A Linux-kernelt alkalmazó Android népszerűsége pedig dinamikusan nő: csak a tavalyi év során összesen 400 millió olyan készüléket aktiváltak, amely ezeken az alapokon fut.

Még mindig növekszik

A vállalatok körében szintén folyamatosan terjed a Linux. Amint arra a friss, a SUSE megbízásából készült kutatás is rámutatott, a közép- és nagyvállalatok 83 százaléka használ Linuxot valamelyik szerverén, míg a megkérdezettek 40 százaléka elsődleges szerveres operációs rendszerként vagy a legfontosabb szerverplatformjai egyikeként használja az open source szoftvert. A Linux a legnagyobb és legsikeresebb vállalatok körében is rendkívül népszerű: a globális Fortune 100 listán szereplő cégek több mint kétharmada alkalmaz SUSE Linux Enterprise Server rendszert.

A működés szempontjából kritikus fontosságú alkalmazások futtatásához is egyre több szervezet választja a nyílt forráskódú megoldást, ami mellett elsősorban a biztonság, az alacsonyabb birtoklási költségek és a magas rendelkezésre állás szólnak – állítják a felmérés készítői. A SUSE megbízásából készült felmérés szerint a vállalatok 69 százalékánál már Linux alapokon fut az adatbázis, vagy az elkövetkező egy évben terveznek átállni. Ugyanez a szám az adattárházak és az üzletiintelligencia-szoftverek tekintetében egyaránt 69 százalék, a CRM rendszereknél 42, az ERP megoldásoknál pedig 31 százalék. A válaszadók közel 60 százaléka továbbá egyetértett abban, hogy megszűnik a szállítóktól való függés, ha nyílt forráskódú platformra váltanak.

A Gartner előrejelzése szerint a UNIX-alapú alkalmazások és adatbázisok 65 százalékánál Linuxra állnak át 2017-re. Hasonló adatokat mutat a Realtech kutatása, amely szerint az SAP adatközpontok 90 százaléka jelenleg UNIX alapokon fut, de egyre több helyen cserélik le a rendszert, az esetek 56 százalékában valamilyen Linux megoldásra. A felmérés eredményei szerint egy ilyen migrációval több mint 70 százalékos megtakarítást érhetnek el az SAP ügyfelei a működési költségek terén, míg jelentős növekedést tapasztalhatnak a teljesítmény és a megbízhatóság területein.

Azóta történt

Előzmények