Van-e olyan jó a Linux reklámja, mint az Apple-é?

Az év elején a Linux Alapítvány versenyt írt ki, hogy a közösség megmutassa: képesek milliós költségvetés nélkül is olyan szellemes reklámokat készíteni kedvelt rendszerüknek, mint az e kategóriában valóban kiemelkedőt nyújtó Apple, vagy a velük versenyezni kívánó (ám e téren csúnya kudarcot elkönyvelni kénytelen) Microsoft.

A verseny lezárult, a győzteseket tegnap nevezték meg. A feladat az volt, hogy nyíltan az Apple nagy sikerű hirdetésére reagálva készüljenek maximum 60 másodperces pályamunkák  az „I'm Linux" jegyében, s az elkészült anyagok a Linux iránti elkötelezettséget fejezzék ki, illetve legyenek olyanok, hogy a rendszert eddig nem ismerőket is meggyőzzék, vagy legalábbis felkeltsék érdeklődésüket. Az első díj egy ingyenes utazás Tokióba, a Linux-konferenciára.

A pályázatra végül is közel száz munka érkezett, s a megbízott szakértő bírálók húsvétkor választották ki a legjobbakat. Íme hát az első három helyezett.

A győztes Amitay Tweeto, Izraelben élő 25 éves szabadúszó grafikus lett „Mit jelent szabadnak lenni?" című klipjével:

 

A második a 28 éves Agustin Eguia, a bolíviai származású, jelenleg Brüsszelben élő, magát elsősorban IT-szakemberként meghatározó pályázó „Az eredet" című munkája lett:

A harmadik a francia Sébastien Massé „Linux Puc" című, az előbbieknél kevésbé művészi, inkább a poénra kihegyezett klipje lett:

 

A pályázat weboldalán egyébként az összes nevezett alkotás megtekinthető.

Azóta történt

Előzmények