Hirdetés

Egyre nagyobb gondot okoz az interneten a linkrothadás

Megszűnő és megváltozó linkekkel van tele az internet: egyszerre nagy probléma és nagy üzlet az online világban a linkrothadás jelensége.

A Harvard Law School kutatói nemrég alaposabban is megvizsgálták a linkrothadás jelenségét.

Tanulmányukban a The New York Times cikkeit vették alapul, és arra jutottak, hogy 1996-ig visszamenőleg a cikkek több mint felét érinti a jelenség, a linkek nagyjából negyede már hibás. A tanulmány azt igyekszik szemléltetni, hogy mennyire nehéz megőrizni egy adott tartalmat a weben.

Hirdetés

Azért a The New York Times cikkeit vették alapul, mert a lap előszeretettel archivál. A szakértők szerint az egész interneten megfigyelhető a linkrothadás trendje.

A vizsgálat során több mint 550 ezer cikket néztek át, ezek több mint 2,2 millió külső oldalra mutató linket tartalmaztak. Ezek 72 százaléka konkrét oldalra mutatott, nem csak egy főoldalra. A 2018-as cikkek linkjeinek 6 százaléka bizonyult elérhetetlennek, 1998-ból pedig már 72 százalék az arány.

A szakértők szerint az idő múlásával az értékes információkat tartalmazó oldalakat megveszik, eladják, esetleg csak egyszerűen megszűnnek. Ezután a linkek jobb esetben üres oldalra mutatnak, de sajnos ennél rosszabb jelenség az általános.

Állítólag létezik egy színfalak mögötti iparág, amelyben az ügyfelek fizethetnek, hogy valakik felkutassák a nagy médiaszereplők írásaiban szereplő, halott linkeket. Ezután a kapcsolódó domaineket megveszik, majd a linkkel azt csinálnak, amit akarnak. Általában valamilyen terméket kezdenek hirdetni, ritkábban gúnyt űznek az eredeti cikkből a hivatkozáson keresztül.

A tanulmány szerint nem csak az online újságírás szenved a linkrothadástól, elég ugyanis elképzelni azt, ha egy népszerű videót letörölnek. Hiába töltik fel esetleg újra, a Redditen és a Twitteren tele lesz minden olyan bejegyzéssel, ami a jövőben már értelmezhetetlen a semmitmondó linkek, beágyazások miatt. Ugyanettől szenved egyébként az NFT-ágazat is, bár ott sokszor a jelenség szándékos.

Vannak megőrzéssel kapcsolatos törekvések – ilyen szempontból élen jár a Wikipedia és a Perma.cc projekt. A szakemberek szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy sikerülne megoldani ezt a netes jelenséget, ami a közösségi oldalakon is egyre több problémát okoz.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények