Sikeresen összekapcsolhatók a Duna-menti régió közlekedési szolgáltatásai

Idén június 26-án Bukarestben tartott konferencia keretében zárult a LinkingDanube projekt.

A LinkingDanube célja az országhatárokon átnyúló közösségi közlekedési információk szolgáltatása, illetve a meglévő utazástervező rendszerek szolgáltatásainak bővítése, előtérbe helyezve a környezetbarát mobilitást a Duna-menti régióban – írják a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. közleményében.

Hirdetés

Míg a korábbi hasonló tárgyú európai uniós projektek a felek közötti egyszerű adatcserén alapultak, addig a LinkingDanube a szolgáltatások összekapcsolását célozta meg, kapcsolódva az Európai Parlament és a Tanács intelligens közlekedési rendszerekről kiadott irányelvéhez. A LinkingDanube eredményterméke egy olyan pilot háttérrendszer, amely – összehasonlítva a jelenlegi legismertebb utazástervezőkkel – a szolgáltatók részére lényegesen egyszerűbbé teszi, hogy megosszák a szolgáltatásaikat egymás között. A projektben alkalmazott pilot utazástervező célzott példákon keresztül demonstrálja, hogy az Európai Szabványügyi Bizottság szakbizottsága (CEN/TC 278) által kiadott specifikus szakmai követelmények teljesíthetők. A projekt bizonyította, hogy a technikai leírást tartalmazó standard Open API alkalmazásával különböző régiók közösségi közlekedési utazástervezői összekapcsolhatók anélkül, hogy kifejezetten egyedi fejlesztéseket kelljen végrehajtani, vagy egy harmadik félnek ki kelljen adni az adatokat.

A LinkingDanube projektben a Duna-menti régió hat országából 2017. január 1-jétől két és fél éven át, állami és magánszektorban tevékenykedő közösségi közlekedési szolgáltatók, egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok működtek együtt a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel.

A LinkingDanube a Danube Transnational Programme keretében az Európai Unió által társfinanszírozott projekt, időtartama 2017. január 1. – 2019. június 30. Költségvetése közel hárommillió euró, melyből mintegy 2,5 millió ERDF hozzájárulás. Speciális célja: környezetbarát és biztonságos közlekedési rendszerek és a városi és vidéki területek kiegyensúlyozott megközelíthetőségének támogatása. A program weboldala:  Interreg Danube Transnational Programme.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények