Jogvédett anyagot linkelni önmagában még nem törvénysértő

Hirdetés

Egy jelenleg az Európai Bíróságon zajló szerzői jogi perhez kapcsolódva fejtette ki véleményét, foglalt állást nemrég az Európai Szerzői Jogi Társaság (ESZJT), egy neves szakértőkből álló szervezet. A szakemberek úgy vélik, hogy egy jogvédett tartalomra mutató link nem minősül közvetítésnek, így nem is büntethető az elhelyezése.

Az úgynevezett Svensson-ügyben a svéd fellebbviteli bíróság tavaly fordult állásfoglalásért az európai testülethez. A történet háttere: újságírók perelték be Retriever Sverige AB médiaelemző céget, mivel a szolgáltatás keretében az előfizetők eljuthattak az említett újságírók cikkeihez. A felperesek véleménye szerint a Retriever engedély nélkül tette a nyilvánosság számára lehetővé a hozzáférést, így kártérítésre tartanak igényt. Az alperes viszont úgy véli, pusztán a link megadásával nem követtel el jogsértést. A svéd bíróság ezért kérte az Európai Bíróságot egy előzetes döntéshozatali eljárásban arra, hogy végezzen jogértelmezést.

A 2012 januárjában megalakult szakmai testület, az (ESZJT) 17 oldalas jelentésében kifejti, hogy a linkek (hiperlinkek) megadása semmiképp nem tekinthető jogsértésnek. véleményük szerint a link talán a legfontosabb jegy, mely az internetet alapvetően megkülönbözteti a kulturális termékek egyéb formáitól. Az állásfoglalás szerint a link jogi értelemben nem közvetítés, mivel csak egy útvonalat ad meg: azt mondja meg, hogy rákattintó felhasználó honnan hová érkezik. Éppen ezért a hiperlinkelés jogi szabályozása veszélyeztetné az internet működőképességét, az információs és szólásszabadságot, illetve szoros gúzsba kötné a gazdasági életet is: „Amennyiben a hiperlinket nyilvánossággal való kommunikációnak tekintenénk, akkor minden egyes linket licenckötelessé kellene tenni. Úgy látjuk, ez abszurd lenne.”

Azóta történt

Előzmények