Megjelent a LibreOffice 3.6

Elkészült a LibreOffice 3.6.0, a szabad irodai programcsomag negyedik nagy kiadása – jelentette be ma a The Document Foundation. Az új kiadás rengeteg új funkciót és fejlesztést tartalmaz, ezek között vannak kevésbé látványosak (például egyes műveletek végrehajtása gyorsabb lett, és javult az együttműködés más office-okkal) és feltűnőbbek (például a felhasználói felület csinosodott, a program megjelenése korszerűbbé vált). A változások teljes listája képernyőképekkel együtt elérhető itt.

A fontosabb újdonságok címszavakban: új CorelDRAW-importáló, Alfresco-integráció a CMIS-protokoll használatával, korlátozott SharePoint-integráció, színskálák és adatsávok a táblázatkezelő celláiban, PDF-exportálás vízjelekkel, tökéletesített automatikus formázási funkció a szöveges dokumentumok táblázataiban, jó minőségű képátméretezés, Microsoft SmartArt importálás szöveges dokumentumokba és javított CSV-kezelés. Ezen túl rengeteg hozzájárulás érkezett a dizájnercsapattól: letisztultabb lett a megjelenés (különösen a windowsos változatban), szebbek a bemutatósablonok és az új indítóképernyő.

A LibreOffice 3.6-ot a The Document Foundation köré gyűlt, folyamatosan növekvő fejlesztői közösség készíti. A team immár több mint 500 fejlesztőből áll, akik a projekt 2010. szeptember 28-i bejelentése óta új funkciókon és javításokon dolgoznak. A jelenlegi kiadás számos magyar közreműködő munkáját dicséri, a kiadási megjegyzések név szerint felsorolják Vajna Miklóst, Tímár Andrást és Tomcsik Bencét. Rajtuk kívül megemlítendő Németh László, akinek legismertebb munkái a Hunspell helyesírás-ellenőrző és a Linux Libertine G betűcsalád, valamint a kötelező szakmai gyakorlatukat a LibreOffice fejlesztésével töltő egyetemisták. A LibreOffice magyar fordítását Tímár András és Kelemen Gábor tartja karban.

A The Document Foundation a LibreOffice 3.6.0 telepítését a tapasztalt felhasználóknak javasolja, akiket nem zavarnak az esetleges hibák, a kevésbé harcedzett usereknek egyelőre érdemes a LibreOffice 3.5.5-nél maradni. A nyílt forráskódú irodai csomag fejlesztését iránytó szervezet kiadási elvei szerint ugyanis a főverziók .0-s és .1-es kiadásai kísérleti stádiumoknak tekinthetők. Az első stabil változat mindig a .2-es verzió, míg a .3-as és további hibajavító kiadásokat a fejlesztők „atomstabilnak” minősítik.

A LibreOffice 3.6 letölthető a csomag hivatalos weboldaláról.

Azóta történt

Előzmények