Letölthető a platformfüggetlen ABEV!

Hirdetés

A nyílt forrású rendszerek hívei sikerként könyvelhetik el, hogy idővel érveik – némi nyomásgyakorlással megspékelve – meghallgatásra találtak az állami informatikai rendszerek döntéshozóinál: tegnap ugyanis megjelent az APEH honlapján az első platformfüggetlen kliensprogram. Igaz, ma még csak a 0753-as bevallás érhető el a Windows platform mellett Linux-disztribúciókon is futtatható AbevJava programhoz, de a folyamat már minden bizonnyal leállíthatatlan.
Az új elekronikus nyomtatványkitöltő működéséhez a JRE 1.4.2_12 vagy ennél magasabb verziójú Java futtatási környezet szükséges, a hardvernél minimum 400 MHz órajelű processzor, 128 MB RAM és 10 MB szabad merevlemez-kapacitás a követelmény. A program telepítéséhez rendszergazdai (!?) jogosultságra van szükség, mivel a program elhelyez egy állományt (abevjavapath.cfg néven) Linux alatt a /etc, Windowsnál pedig a %windir% környezeti változó által mutatott könyvtárban.
Az jó, hogy aktív help szolgáltatás (F1 billentyű) segíti a kitöltést: a 0753. szja-bevallás egyes sorainál, a képernyő jobb oldalán kitöltési információk, példák segítenek a hibák elkerülésében. Ez a szolgáltatás, ha zavaró, bármikor kikapcsolható.

Az APEH évnyitó sajtótájékoztatóján további újdonságokkal is találkoztunk, többek között a megújult eBEV-portál új kényelmi szolgáltatásairól, a bankkártyás fizetési lehetőségekről és az elektronikus szolgáltatások bővüléséről tett bejelentést Szikora János, az APEH elnöke.
Elindul végre az Elektronikus Árverési Felület (EÁF) is, egy olyan virtuális árverési csarnok, ahol az APEH végrehajtási eljárásai során lefoglalt és az APEH birtokában lévő ingóságok értékesítése történik. Az árverésen résztvevők – ideértve annak nyertesét is – az árverés befejezéséig anonim módon árvereznek. Árverési vevő lehet bárki, aki regisztrálta magát az Ügyfélkapun, és az árverés szabályait elfogadja. Egy árverési tételre vonatkozó árverés 8 naptári napig tart, ez alatt kell az ajánlatokat megtenni. Az árverés nyertese az árverési vételár fejében az illetékes adóigazgatóságnál veheti át az ingóságot.
A még mindig csak (biztonsági szempontból kifogásolható) egyfázisú beléptetéssel működő Ügyfélkapun át elérhető eBEV egy új, áttekinthetőbb menüszerkezetet kapott. Ez lényegesen könnyíthet az amúgy nagyon is bonyolult ügyintézési folyamatokon, míg a korábbinál több keresési és szűrési lehetőség és a felhasználó által szabadon meghatározható rendezési szempontok miatt az adatok kezelése egyszerűbbé válik. Új lehetőség, hogy lekérdezhető a felhasználói tevékenységek története, és a bevallások és üzenetek összekapcsolt megjelenítése révén könnyebben javíthatók a hibajavításra visszaküldött bizonylatok.

A 2007-es év elektronikus adóügyintézéssel összefüggő fejlesztései az elkövetkező hónapokban vizsgáznak. Most még kissé lassú a rendszer, például a folyószámlák letöltésénél; van olyan is, hogy akadozik az adatáramlás, és emiatt ideges a felhasználó... Biztosan lesznek még problémák, kijavítandó hibák, de az látszik, hogy ez a rendszer a magyar információs társadalom eddigi legnagyobb és legsikeresebb alkotása. Sok munkát és – nem mellesleg – sok pénzt fordítottak közpénzekből arra, hogy az informatikai rendszer segítségével a költségvetés biztonságosan hozzájuthasson az állam működését biztosító forrásokhoz.

Azóta történt

Előzmények