Letölthető a linuxos Flash Player 9

Az Adobe Systems a héten kiadta a Flash Player 9 linuxos változatát. A szoftvercég bejelentése szerint a lejátszó – amellyel multimédiás tartalmak, többek között animált hirdetések és videók tekinthetők meg a böngészőkben – része lesz a Red Hat és a Novell disztribúcióinak.

Az új verzió linuxos kiadása nem jelenti azt, hogy a népszerű program – melyet több mint 700 millió PC-n és más készüléken használnak – nyílt forrásúvá vált volna. Továbbra is csupán egy komponens, a JavaScript kódok végrehajtásáért felelős ActionScript Virtual Machine áll a fejlesztői közösség rendelkezésére – ennek fejlesztését a Mozilla Alapítvány felügyeli. Az Adobe szóvivője a CNET News.com-nak elmondta, hogy egyelőre nem is tervezik a renderelő, hálózati és médiakezelő modulokat felszabadítani.

Az utolsó linuxos flashlejátszó a 7-es változat volt, a 8-asból nem készült ilyen kiadás. A most kiadott 9-es az Adobe szerint gyorsabb, jobban olvasható szövegeket jelenít meg és támogatja az ActionScript 3-at. A linuxos változatból azonban hiányzik a Mac OS X-re és Windowsra írt verziók szolgáltatásainak egy része, például a teljes képernyős mód és az automatikus frissítés. A szoftver Firefox, Mozilla és SeaMonkey böngészőkkel működik együtt, az Operát, Netscape-et és Konquerort használók stabilitási problémákba futhatnak bele – figyelmeztet a cég.

A program ingyenesen letölthető az Adobe honlapjáról, és a debugger és az önálló lejátszó is elérhető az érdeklődő fejlesztők számára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények