Letölthető a Firefox 2 tesztváltozata

Hirdetés

Kedd estétől letölthető a Mozilla honlapjáról a Firefox 2 böngésző első nyilvános tesztváltozata. A fejlesztők által preferált névadási gyakorlatnak megfelelően az Alpha 1 is egy nemzeti parktól kölcsönözte a kódnevét – a névadó ezúttal a kanadai Ontarióban található Bon Echo (szó szerinti fordításban „jó visszhang”) park volt. A Mozilla nem a végfelhasználóknak, hanem elsősorban fejlesztőknek és tesztelőknek szánja ezt az előzetest.

A bétákkal ellentétben ugyanis az alfa-változatokban többnyire jóval több a hiba és kevesebb a funkció, mint a végleges verzióban. Hiányzik a mostani kiadásból például a gépelés közbeni helyesírás-ellenőrzés – amely január óta már része a Thunderbird levelezőnek –, vagy az a lehetőség, amellyel visszavonható a tabok bezárása, és így egyszerűen vissza lehet térni egy véletlenül bezárt oldalra.

Már a mostani alfában is megtalálható viszont az előzmények közti keresést biztosító Places funkció. Szintén implementált újdonság, hogy a böngésző egy központi szerveren található adatbázis alapján megvizsgálja, hogy a felhasználók által telepíthető kiterjesztésekkel jár-e biztonsági kockázat, és ha igen, visszautasítja azok installálását.

A Firefox 2 végleges változatának megjelenése a harmadik negyedévre várható, közel két évvel a 2004 novemberében kiadott 1.0 után.

Hirdetés

Azóta történt

 • Huszonegy ok Firefoxot frissíteni

  <strong>Frissítve:</strong> A Secunia it-biztonsági cég listáján 21 súlyos biztonsági fenyegetés szerepel, amelyektől csak a böngésző új verziója véd.

 • Jön a Firefox 2 bétája

  A héten mindenképpen megjelenik a népszerű böngésző újabb inkarnációjának nyilvános tesztváltozata.

Előzmények

 • Letölthető az Opera 9 előzetese

  Visszakerült a BitTorrent kliens a szoftver preview változatába, amely immár a widgeteket is támogatja.

 • Letölthető a Thunderbird 1.5

  Az új levelező intelligensebben frissíti magát, és védelmet nyújt a phishing támadásokkal szemben is.