Letartóztatták a Spamkirálynőt – aki valójában férfi

Hirdetés


A dél-koreai rendőrség őrizetbe vette azt a 21 éves férfit (a rendőrség csak a vezetéknevét fedte fel: Park), akit azzal vádolnak, hogy az elmúlt néhány évben több billió (igen, a dél-koreai rendőrök állítása szerint billió [trillion], 1012, bár valószínű, hogy ezzel csak a fogás nagyságát és a nyomozás nagyszerűségét akarják kiemelni, még akkor is, ha a spamküldést a vádlottak négy éven át űzték) kéretlen levelet küldött szét az általa feltört zombigépeken keresztül, s emellett társával a spamek segítségével adathalászatot is folytatott.

„Park egy rosszindulatú szoftvert készített, melynek segítségével Kim Ha-Na (női) nicknévvel 2003 óta több billió spamet továbbított” – tájékoztatta a sajtót Lee Youn-Sil, a nyomozás vezetője. (Park egyébként az általa fejlesztett címkereső és üzenetküldő programot a neten mindössze 318 US dollárnak megfelelő összegért árulta is, és legalább négy vásárlásról biztosan tud a rendőrség.) Kim Ha-Na a dél-koreai lapoktól kapta a Spamkirálynő elnevezést, mert az általa küldött bosszantó spamekkel – melyekben pénzügyi és pornográf tartalmú szolgáltatásokat ajánlottak – gyakorlatilag Dél-Korea minden e-mail postafiókkal rendelkező lakója rendszeresen találkozott. Amikor a probléma már elviselhetetlen mértékűre nőtt, akkor lépett közbe a Koreai Információbiztonsági Hivatal, s két hónapos nyomozás után fülelték le az elkövetőket.

A rendőrség szerint egy elmarasztaló ítélet esetén Parkra és bűntársára feltehetőleg három év börtön vagy 30 millió won (41 000 dollár) büntetés vár. (A dél-koreai parlament a múlt hónapban szigorított a büntetési tételeken, előtte csak pénzbüntetéssel sújthatták az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetőit.)

A vizsgálat szerint a páros 318 szervert törtek fel, közöttük állami hivatalok, bankok és vállalatok gépeit, s a kéretlen levelek segítségével 12 000 ember adatait szerezték meg törvénytelenül, melyeket azután áruba bocsátottak. Csak tavaly, a szeptember és december közötti időszakban 1,6 milliárd spamet küldtek szét, az adatok eladásából pedig körülbelül 100 ezer dollárnak megfelelő bevételre tettek szert.

Azóta történt

Előzmények