Lépéskényszerben az Asus: olcsóbb Eee PC és több új modell a Computexen

A nyár elejére vészesen felzárkózhat a konkurencia az Asus mellé, legalábbis ami az olcsó, legfőképpen netezésre használható kis notebookok, azaz a netbookok mezőnyét illeti. A tajvani gyártó – mely tavaly az egész iparágat megrázta az Eee PC bemutatásával – most minden tőle telhető eszközzel igyekszik védeni pozícióját: ázsiai lapértesülések szerint az Eee PC-k ára hamarosan csökkenhet, ráadásul a tervezettnél hamarabb mutatkozhat be a 10,6 hüvelykes kijelzővel ellátott Eee PC 1000-es széria.

A nagyobb megjelenítővel felszerelt Eee PC-k premierjére kis túlzással milliók várnak – olyanok, akik az eredeti koncepciót ígéretesnek találták, de úgy gondolják, hogy a mindössze 7 hüvelykes kijelző jelentősen korlátozza a gép használhatóságát. Csakhogy mindezt időközben több konkurens gyártó is felismerte, így az Acer és az MSI is heteken belül piacra küldi az első Eee PC-ket várhatóan mind teljesítményben, mind funkcionalitásban felülmúló hordozható számítógépeit.

MSI Wind Notebook
Az MSI Windje: nem ő a veszélyes ellenfél

A jövő héten kezdődő tajvani informatikai kiállításon, a Computexen ezért két új Eee PC-sorozatot is útjára bocsát majd az Asus: az Eee PC 901 premierjét eredetileg is ekkorra tervezték, de ezzel együtt bemutatkozik majd a még nagyobb kijelzővel felszerelt Eee PC 1000-es széria is, mely a Digitimes információi szerint egyelőre csak korlátozott példányban kerül az üzletekbe. Ezzel együtt olcsóbbak is lesznek az Asus mininoteszgépei, bár arról egyelőre nincsenek információk, hogy pontosan mennyivel.

Az Asus piaci pozícióját nem elsősorban az MSI Windje, sokkal inkább az Acer megoldása veszélyeztetheti: korábbi információk szerint a tajvani nagyvállalat – a világ harmadik legnagyobb noteszgépgyártója – csak az év második felében nagyjából 6–6,5 millió, kifejezetten alacsony árfekvésű netbookot adna el, ez pedig önmagában több, mint ahány Eee PC az idén összesen készül. Az Acer Európában – azaz azon a piacon, ahol hagyományosan a legerősebb jelenlétet képvisel – egyes pletykák szerint 300 euróért árulja majd saját netbookját, míg az Asus Eee PC 900 ára korábbi hírek szerint 400 euró környékén állhat meg – könnyen lehet azonban, hogy ez az ár többé már nem érvényes, és a nagyobb Eee PC ennél lényegesen olcsóbban kerül a boltokba. Az MSI Wind induló ára nem hivatalos információk szerint 600 dollár, azaz napi árfolyamon átszámítva nagyjából 380 euró lesz.

Azóta történt

  • Eee-e vagy?

    Az elején még neve se volt. Rendes. Mekegtek valami Eee-t, aztán látszott, ez lesz a spanyol viasz mégis, hát lett normális neve. Azóta netbook.

  • Bombasikernek ígérkezik az Acer olcsó notesze

    A világ harmadik legnagyobb PC-gyártója hivatalosan is beszállt a versenybe – augusztustól nálunk is kapható lesz az Aspire One család.

Előzmények