Hirdetés

Lendületben az OpenSPARC

Hirdetés

A Sun Microsystems nemrég adott hírt a független OpenSPARC közösségi tanácsadó felállításáról. Az OpenSPARC-közösség a Sun új UltraSPARC T1 processzorán alapuló chiptervezési és kiegészítő szoftverfejlesztési munkákat hivatott segíteni, az új testület ehhez határozza meg az irányvonalakat.

A 2005. decemberi indulás óta az OpenSPARC T1 hardverterveit több mint 3500, szoftvereit pedig több mint 2600 alkalommal töltötték le. A vállalat azt is bejelentette, hogy a Gentoo Linux disztribúció legújabb kiadása már támogatja az UltraSPARC T1-et, és emlékeztetett arra, hogy a megnyitott tervek alapján elkészült a első chip is – az egymagos S1 Core –, amely a Simply RISC fejlesztése.

A folyamatosan bővülő OpenSPARC-közösség tevékenységét a továbbiakban az új OpenSPARC Community Advisory Board (CAB) felügyeli, amely 5 meghatalmazott tagból áll, ketten a Suntól, hárman a vállalaton kívülről érkeznek. Nathan Brookwood (az Insight64 piacelemzője), Jose Renau (a UC Santa Cruz egyetemi adjunktusa) és Robert Ober (az LSI Logic műszaki igazgatóságának tudományos munkatársa) munkáját a Sun részéről David Weaver vezető mérnök és Simon Phipps, a nyílt forráskódú projektekért felelős igazgató segíti majd.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények