Lemosható biotetkó a jövő hordható eszköze

Hirdetés

Emlékeznek még a királyság deszkájára? A Chaotic Moon a 2012-es CES-en mutatta be az elektromos gördeszkáját, amit kézmozdulatokkal (és egy Kinecttel) lehetett vezérelni. Hiába őrültek meg érte az emberek a kiállításon, végül mégsem terjedt el, talán azért, mert az emberek úgy néztek ki a használat közben, mint akik épp elesni készülnek.

Így néz ki egy szenzorokkal felszerelt tetoválás
Így néz ki egy szenzorokkal felszerelt tetoválás (forrás: Chaotic Moon) [+]

Az alkalmazásfejlesztő csapat legújabb projektje is legalább ennyire izgalmas, viszont sokkal élhetőbbnek tűnik: olyan lemosható tetoválást fejlesztenek, ami a viselhető eszközök következő generációját jelentheti. A jelenleg még prototípus fázisban lévő projekt alkotói a testhőmérsékletet, stresszt (az izzadtságra alapozva), szívverést, illetve a hidratáltsági szintet monitorozzák matricáikkal, ezeket pedig Bluetooth kapcsolaton keresztül juttatják el a célkészülékre.

Ben Lamm, az ügyvezető bízik benne, hogy megoldásukra felfigyel a hadsereg is, szerinte lenne potenciál a tetoválások ilyen téren történő felhasználásában, illetve akár koncerteken, vagy élményparkokban is lehetne ezeket alkalmazni, hogy ne veszítsük szem elől ismerőseinket, vagy a gyerekeket.

Az ötlet nem teljesen új, áprilisban mi is beszámoltunk arról a biztonsági kutatóról, aki NFC chipet ültetett a bőre alá, hogy bizonyítsa, a human engineeringre nincsenek felkészülve a biztonsági szolgálatok. A DARPA állandó implantátumokban gondolkozik, érző robotkart mutattak be nemrégiben, ám vannak kísérletek lenyelhető tablettákkal is, melyek a jelszavakat váltanák ki.

Azóta történt

Előzmények