Lemondott a YouTube vezére

Lemondott vezérigazgatói posztjáról a YouTube-nál a videomegosztó oldalt öt évvel ezelőtt két társával együtt elindító Chad Hurley. A vállalkozó-menedzser vezetői címe az elmúlt időszakban szimbolikussá vált, ahogy a Google által delegált vezető, Salar Kamangar átvette az irányítást. Mostantól formálisan is Kamangar a vezérigazgató.

Hirdetés

„Az elmúlt két évben inkább tanácsadóként dolgoztam a YouTube-nál, miközben Salar Kamangar irányította a cég napi működését” – ismerte el közleményében a cégalapító. Hurley a jövőben tanácsadóként még segíti a vállalat munkáját. A videomegosztó elindítói közül ő az utolsó, aki a mai napig alkalmazásban áll a YouTube-nál.

Chad Hurley
Chad Hurley (Fotó: Dzsoi Ito, CC)

Hurley két társával, Steven Chennel és Jawed Karimmal 2005-ben hozta létre az oldalt, melyet 2006 végén vásárolt meg 1,65 milliárd dollárnyi részvényért a Google. Az alapítók az akvizíció révén csinos summával gazdagodtak. Chad Hurley akkori árfolyamon számolva 345 millió dollár értékű Google-részvényhez jutott, Chen pedig 326 millió dollárral lett gazdagabb. Az oldal születésénél bábáskodó harmadik fiatalember, Jawed Karim – aki viszonylag korán kiszállt, hogy folytathassa egyetemi tanulmányait – körülbelül 64 millió dollárnyi papírral vigasztalódhatott.

Hurley azóta más vállalkozásokba fogott, például a Hlaska márkanévvel beszállt a férfidivatbizniszbe, de ambíciói között volt egy amerikai Forma–1-es csapat elindítása is – ez a terve azonban a szponzorok hiánya miatt kútba esett. Egy, idén nyáron a Financial Times-nak adott interjújában azt mondta, nem gondolkodik hosszú távú karrierben a Google-nél, inkább a friss ötletekkel induló start-up cégek érdeklik. „Kétségtelenül tovább maradtam itt, mint valaha is gondoltam volna, és alighanem jóval tovább, mint mások gondolták” – mondta. Alapítótársa, Steven Chen már korábban szakított a YouTube-bal (melynek az akvizíció után műszaki igazgatója volt), de ő továbbra is a Google alkalmazásában áll.

Azóta történt

Előzmények