Lemondott az ARM felvásárlásáról az NVIDIA?

A Bloomberg információi szerint a vállalat értesítette a partnereit, hogy nem számítanak az üzlet megkötésére.

Az NVIDIA még a 2020-as esztendő őszén jelentette be, hogy 40 milliárd dollárért megvennék az ARM-ot, és már akkor lehetett sejteni, hogy nem egyszerű felvásárlás lesz ez a potenciális problémákat szemlélve. A várakozásoknak megfelelően az akvizíciót a jelentősebb versenyhatóságok vizsgálják is, és többen egy mélyebb felmérést rendeltek el, hogy kielemezzék az összes lehetséges kockázatot. Az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi és versenyhatóságaként működő Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) többek között már meg is támadta az üzlet létrejöttét, ugyanis úgy ítélik meg, hogy az elfojtaná a versenyt az új generációs technológiák területén. Ez önmagában egy jelentős akadály az ARM és az NVIDIA előtt is, és nem biztos, hogy belátható időn belül le tudnák küzdeni.

A Bloomberg friss információi szerint az NVIDIA már értesítette partnereit, hogy nem számítanak az akvizíció létrejöttére, így a cég csendben kihátrálhat majd az üzlet mögül. Erre leghamarabb márciusban van lehetőség, ugyanis az eredeti szerződésnek van egy olyan pontja, amely ekkorra rögzíti az akvizíciós határidőt, és ha ez nem jön össze, akkor egyoldalúan is felmondható az üzlet.

Amennyiben az NVIDIA így tesz, akkor nagyjából 1,25 milliárd dollárt buknak a felmondással, és az ARM megtarthatja azt a 2 milliárd dollárt, amit a zöldek a felvásárlás ideje alatti üzemeltetésre adtak. Ez összességében 3,25 milliárd dolláros veszteség lenne az NVIDIA számára, plusz a lehetséges akvizícióra elpazarolt idő, de a fentiek tudtában ez még mindig olcsóbb lehet, mint ütni egy olyan vasat, ami jó eséllyel sosem formázható meg.

Azóta történt