Nyugdíjazzák a Windows XP-t

Április 14-én a redmondi cég valaha létezett legsikeresebb operációs rendszere belép a nyugdíjas szoftverek klubjába, vagyis az úgynevezett meghosszabbított támogatási rendszerbe kerül át a korábbi általános támogatási rendszerből.
A Microsoft támogatási életciklusra vonatkozó szabályzata szerint attól függően, hogy melyik időszak hosszabb, a kiadástól számított öt évig, illetve a következő verzió megjelenését követő két évig nyújt általános támogatást üzleti és fejlesztői termékeihez. Ennek keretében a felhasználók ingyenesen juthatnak hozzá biztonsági frissítésekhez, gyorsjavításokhoz, esetenként díjtalan segítségnyújtást is kaphatnak.
Az öt év elteltével a szoftver újabb öt évre a meghosszabbított támogatási rendszerbe kerül, amely azt jelenti, hogy habár minden felhasználó továbbra is hozzájut a biztonsági javításokhoz, a nem biztonsági jellegű frissítéseket csak azok a vállalatok kapják meg, amelyek erre a célra szerződést kötöttek a Microsofttal (a cégeknek erre április 14-től számítva 90 napig lesz lehetőségük). Ebben az időszakban megszűnik az ingyenes esetenkénti támogatás, lejár a jótállási igények érvényesíthetősége, illetőleg új szolgáltatásokat sem lehet már igényelni a termékhez.
Mivel az XP és az utód Vista megjelenése között eleve eltelt több mint öt esztendő, a Microsoft az eredetileg 10 évre tervezett terméktámogatási ciklust összességében közel 13 évre tolta ki, ebből 7 év jutott általános támogatásra – ez a periódus jár le április 14-én.
Az XP-vel felvértezett netbookok esetében meglehetősen érdekes helyzet fog előállni rövidesen: korábban még nem volt példa arra, hogy a felhasználók egy olyan operációs rendszerrel előtelepített hardvert vásárolhatnak, amelyre már nem vonatkozik az általános támogatás. A Microsoft tavaly a netbookok miatt volt kénytelen meghosszabbítani egészen 2010-ig az XP-k eladását – mivel a Vista egyszerűen nem préselhető bele a legtöbb netbookba, így az értékesített apróságok 80 százaléka a mai napig XP-t futtat.
Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója nemrégiben arra figyelmeztette az IT-vállalatokat, hogy a végfelhasználók részéről ellenséges reakciókat kaphatnak, ha továbbra is ragaszkodnak a jó öreg XP-hez. „Ha egy vállalatnál egy négy-öt éves operációs rendszert használsz, az emberek meg fogják kérdezni a főnöktől, hogy mi a fenéért nem azt a cuccot használja a cég, amit ők otthon.”

Azóta történt

Előzmények