Jönnek a legális fájlcserélő hálózatok?

Hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Királyságban már több ISP is úgy döntött, hogy önszántából csatlakozik az illegális fájlcserélők elleni küzdelemhez. A nagyobb telekommunikációs, internet- és tartalomszolgáltató vállalatok – többek között a BPI, a Virgin, a BSkyB és az Orange – mellett az MPA (Motion Pictures Assotiation), a brit versenyhivatal, valamint a kormány is aláírta azt a memorandumot, melyben önkorlátozó magatartásra szánják el magukat az illegális letöltések visszaszorítása érdekében. A nyilatkozat több alapelvet is felsorol, ezek egyike célként jelöli meg olyan legális és felhasználóbarát terjesztési modellek kidolgozását, melyek idővel kiszoríthatják a ma elterjedt illegális tartalommegosztást.

Amint arra most fény derült, az egyik brit internetszolgáltató – pletykák szerint a Virgin Media – hamarosan ki is próbálna egy olyan megoldást, amelyben az ügyfelek havi előfizetés fejében legalizálhatnák fájlcserélő tevékenységüket, és a havi díjból a jogtulajdonosok részesülnének a monitorozott forgalom alapján. A hírt megszellőztető PaidContent:UK úgy tudja, hogy a tervek szerint jövőre induló rendszer alapjait az a PlayLouder zenei szolgáltató (ún. MSP) biztosítja majd, amely már körülbelül 5 éve működteti saját, hasonló elven működő rendszerét. A PlayLouder 2003-ban elsőként kínált olyan internetelérést, amely lehetővé tette, hogy havi díj ellenében az előfizetők legálisan töltsenek le és osszanak meg egymást közt zeneszámokat fájlcserélő hálózatokon. A 2000-ben alapított vállalat a befolyt bevételekből jelentősebb összeget továbbít a kiadóvállalatok számlájára.

A rendszernek persze kritikusai is vannak. Ben Drury, a 7Digital médiaszolgáltató elnök-vezérigazgatója például azt mondja, hogy a fájlcserélő hálózatokon megtalálható tartalmak egy része digitális formában hivatalosan egyáltalán nem érhető el, így nem is licencelhető, ezért kérdés, hogy ilyenkor ki kap kompenzációt a felhasználás után. A hasonló nehézségek a szolgáltatás legalitását is megkérdőjelezhetik. A The Register szerint azonban Drury cége is tárgyalásokat folytat több egyesült királyságbeli ISP-vel egy hasonló rendszer kialakításáról, így nyilatkozata akár üzleti fogásnak is tekinthető. Főleg, hogy az általa említett problémára megoldás lehet például a QTrax néven ismert, alapvetően reklámokból finanszírozott P2P-szolgáltatásoknál alkalmazott technológia, melynek lényege, hogy a hálózaton csak olyan tartalmat lehet megosztani, amely szerepel egy belső adatbázisban.

Azóta történt

Előzmények