A Canonical lekapcsolja az Ubuntu One tárhelyszolgáltatást

Az egyik legnépszerűbb Linux disztribúció fejlesztője, a Canonical közleményben jelentette be, hogy a nyáron megszünteti Ubuntu One felhőalapú tárhelyszolgáltatását, mert nem gazdaságos a fenntartása. A gyereket azonban nem akarják a fürdővízzel együtt kiönteni – azaz a rengeteg eddig beleölt munkát a szolgáltatással együtt kukázni –, ezért a One forráskódját nyílttá teszik, hogy „másoknak is lehetőséget biztosítsanak erre alapozva egy nyílt forráskódú fájlszinkronizáló platform létrehozására”. Kérdés, ki fog ezzel majd élni, ha a Canonical pont azért zárja be saját tárhelyét, mert más cégek akár 25-50 GB-ot is adnak ingyen.

A döntés értelmében tegnap óta már nem lehet sem tárhelyet, sem zenét vásárolni az Ubuntu One-ban, és a Canonical saját szoftverboltjából, valamint a Google Play Store-ból és az Apple App Store-ból is eltávolította a klienseket. A One fájlszinkronizációs komponensei az Ubuntu Linux következő, 14.04 LTS kiadásával az operációs rendszerből is kikerülnek, a korábbi verziók és az okostelefonos, tabletes alkalmazások pedig nemsokára kapnak egy frissítést, ami értesíti majd a felhasználókat a szolgáltatás megszűnéséről és a további ajánlott lépésekről.

Az Ubuntu One főoldalán egyelőre még semmi nem utal a leállásra
Az Ubuntu One főoldalán egyelőre még semmi nem utal a leállásra

A One-ba még június 1-ig lehet feltölteni fájlokat, utána ez a lehetőség megszűnik, és a július 31-i leállításig már csak a felhőben tárolt adatok lementésére lesz lehetőség. Azok, akik élő éves előfizetéssel rendelkeznek, visszakapják a pénzüket a tegnapi bejelentéstől számított fennmaradó időszakra.

A döntés nem vonatkozik az Ubuntu One single sign on és Ubuntu One fizetési szolgáltatásokra, valamint az U1DB adatbázis-szolgáltatásra sem.

Ennél azért elegánsabban is meg lehetne oldani
Ennél elegánsabban is meg lehetne oldani

A tárhelyszolgáltatás leállításáról szóló kommunikáció egyelőre még meglehetősen hézagos, a One főoldalán semmi nem utal arra, hogy a tárhely nemsokára megszűnik, az erre figyelmeztető üzenet csak akkor jelenik meg, ha megpróbálunk továbblépni a díjszabáshoz vagy a zenékhez. A kliensek eltávolításának kezelése ennél is trehányabb, az iOS-es és Androidos változatot ismertető aloldalakra továbbra is minden gond nélkül eljuthatunk, és csak az alkalmazásokra mutató direkt linkekre kattintva kapunk egy hibaüzenetet a Play Store-tól és az App Store-tól is, hogy a program már nem elérhető.

Azóta történt

  • 235 milliárdosra nőhet a felhőpiac 2017-re

    Az IHS előrejelzése szerint 2014-hez képest 35 százalékos bővülés lesz ezen a területen.

  • Tízéves az Ubuntu

    Az évforduló napján eddig titkos részleteket árult el Scott James Remmant a blogján az egyik legnépszerűbb Linux-disztribúció születésének körülményeiről.

Előzmények