Lassul a szoftverpiac növekedése

Hirdetés

A szoftverek értékesítéséből származó árbevétel az idén 189 milliárd dollárra rúg – áll az IDC most kiadott jelentésében. Ez a tavalyi 178 milliárdos globális forgalomnál 6,2 százalékkal magasabb érték. A piackutató előrejelzése szerint 2003 és 2008 között az összetett növekedés mértéke 6,9 százalék körül alakul majd.

Noha a szoftveripar kezd magához térni történetének első mélyrepülése után, az elmúlt évtized két számjegyű növekedése a közeljövőben nem tér vissza – állítja Anthony Picardi, az IDC elemzője.

A piackutató szerint továbbra is Észak-Amerika lesz a legnagyobb szoftverpiac – tavaly ebben a régióban kelt el a világszerte értékesített alkalmazások fele –, de erős növekedés várható Ázsiában és Közép-Európában is. Itt azonban olyan kihívások várnak az iparágra, mint a kalózkodás, az árazás és a politikai bizonytalanság. A nyílt forrású szoftverek forgalma szintén növekedni fog, és ez a platform 2008-ra a negyedik legnépszerűbb is lehet (jelenleg a hetedik helyen áll).

Tavaly a szoftverbevételek harmadán öt vállalat – a Microsoft, az IBM, az Oracle, az SAP és a Computer Associates – osztozott.

Azóta történt

Előzmények