Hirdetés

Lassan terjed a 3G-s videotelefonálás

Hirdetés

Mivel már Európában is működik harmadik generációs mobilhálózat – mégpedig Nagy-Britanniában, a hongkongi tulajdonban lévő "3" nevű szolgáltatóé – gyakorlati tapasztalatok alapján is értékelhető, mennyire nyerte meg a felhasználók tetszését a videotelefonálás lehetősége. Van olyan mobilos, aki megpróbálta, de nehézkesnek találta a lehetőséget, mivel ahhoz, hogy az arcát is lássa a hívott fél, maga előtt kell tartani készülékét, ami menet közben nemcsak kényelmetlen, de balesetveszélyes is. Mások csak akkor szoktak rá a képtelefonálásra, amikor már nemcsak nekik, de házastársuknak és gyermekeiknek is 3G-s készülékük volt, így legalább egymást láthatták telefonálás közben. Érdekes tapasztalatokat szerzett Scott Richardson szabadúszó fotós, aki ausztráliai útjára eredetileg azért vitt magával harmadik generációs mobilt, hogy azon láthassa családtagjait. Menet közben azon vette észre magát, hogy ehelyett arra használja a különleges zsebtelefont, hogy lehetséges fotózási helyszíneket örökítsen meg, s ezek képét küldje el potenciális megrendelőinek. "Állati hatékony, hogy a folyó munka közben előkészíthetem a következőt" – összegezte tapasztalatait. Az is eltért a terveitől, hogy családtagjaival beszélgetve nem elsősorban képtelefonként használta a készülékét, hanem olyan segédeszközként, amellyel például egy üzletben megmutathatta feleségének a kínálatot. Ezzel biztosíthatta, hogy még véletlenül se vigyen haza olyan ajándékot, amivel mellétrafál – derül ki a Financial Times cikkéből.

Sok vezetékes cég azon dolgozik, hogy internetprotokoll-alapú beszédátviteli rendszerét (VoIP) képessé tegye videoátvitelre is, s ezzel lehetővé tegye ügyfeleinek, hogy akár hálózaton belülről, akár valamely 3G-s mobilrendszerből videohívásokat fogadjanak, illetve ilyeneket indítsanak.

Bob Fuller, a "3" brit menedzsmentjének tagja azonban egyértelműen elsősorban munkaeszközként használja a képtelefont (és csak ezt követően, részben szórakozásra). Mint mondja, előnyben részesíti a személyes beszélgetéseket, ezért elektronikus levelezés helyett is inkább felhívja kollégáit, és szó szerint szemtől szemben beszéli meg velük az aktuális problémákat. "Olyan a különbség, mint a rádióhallgatás és a tévénézés között – mondja. "Emellett, szemben a már régóta használatban lévő vezetékes videokonferencia-megoldásokkal, amelyek helyhez kötöttek és feltételezik, hogy a beszélgetés előtt mind a két vagy több fél elfoglalta a helyét a maga készüléke előtt, a 3G-s videotelefonálás nem helyhez és időhöz kötött, lehetővé teszi, hogy bárkit elérjen és lásson az ember, bármikor." Fontos előnye még az újdonságnak, hogy dolgokat is megmutathatnak egymásnak a munkatársak, amivel sok faxváltás, postai levelezés megspórolható. Fuller szabadidejében a kedvenc focicsapatának meccsösszefoglalóit tölti le 3G-s készülékeire, amelyek az angol liga meccseinek lefújását követően percekkel már elérhetők. Négyéves unokájának a születésnapi zsúrjára nem tudott hazamenni Hongkongba, így abba is videotelefonon pillantott bele, mint mondta, könnyező szemekkel.

Szakértők összességében három olyan tényezőre hívják fel a figyelmet, amelyek segíthetik a mobil-képtelefonálás fejlődését. Az első, hogy ahelyett, hogy egymást néznék beszélgetés közben, inkább megmutatnak egymásnak különböző dolgokat az emberek. Ezt egyes mobiloperátorok már fel is ismerték, és azzal reklámozzák a mobilvideózást, hogy ezzel a felhasználó láttathatja barátjával, ismerősével, amit ő lát éppen. További fontos körülmény, hogy a tapasztalatok szerint akkor kezdenek a lehetőség iránt érdeklődni az egyes szolgáltatók ügyfelei, amikor már a felhasználók legalább 25 százaléka rendelkezik 3G-s készülékkel. Ez egyfajta kritikus tömeg ahhoz, hogy legyenek olyanok, akikkel meg lehet osztani a képi információkat. Végül segíteni fogja a videotelefonálást, hogy számos cég fejleszt olyan adatkártyákat, amelyeket laptopba helyezve a hordozható gép mintegy harmadik generációs mobiltelefonná is válik. A nagyobb képernyő élvezhetőbbé teszi a képi üzenetváltásokat.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

  • Sebességet vált a 3G

    A mai harmadik generációnál tízszer gyorsabb lesz az új mobilstandard.

  • Elindult a 3gsm.hu

    Újabb tematikus tartalomszolgáltató jelentkezett a hazai online médiapiacon.

Előzmények