A bíróságon gondokat okoz a jelszóval védett laptop

Egyszerre véresen komoly, egy már régóta létező problémával küszködő, illetve már kabarészerű az az amerikai büntetőügy, melyben egy Colorado állambeli nő, pontosabban az ő jelszóval védett laptopja is fontos szerepet játszik.

Hirdetés

Ramona Fricosut még 2010-ben vették őrizetbe csalás meglapozott gyanújával, és a vizsgálat lefolytatásához a nyomozóknak, illetve a bíróságnak szüksége lenne a nő lefoglalt laptopján található információkra is, ám a jelszóval védett meghajtó tartalmához nem férnek hozzá. Mivel a gyanúsított az alkotmány ötödik kiegészítése értelmében nem köteles önmagára terhelő bizonyítékokat kiszolgáltatni, így Fricosu megtagadta a jelszó megadását. A feltörés azonban egy roppant nehéz, idő- és pénzigényes folyamat, ezért egy bíró januárban elrendelte, hogy a nő köteles megadni a jelszót. Erre a határozatra reagált a Fricosu ügyvédje hétfőn, amikor bejelentette, hogy védence valószínűleg elfelejtette a jelszót.

Habár már jó ideje előfordulnak hasonló esetek (világszerte), a precedensekre épülő amerikai jogrendszer még mindig nincs igazán felkészülve kezelésükre, ugyanis még egyik sem jutott el a legfelsőbb bíróságig, akiknek mintát kellene teremteniük az új típusú probléma megoldását illetően. Az IT café is beszámolt annak idején egy hasonló, igen nagy jogászi vitát kiváltó amerikai ügyről, amikor azzal gyanúsítottak egy férfit, hogy jelszóval védett laptopján pedofil képek találhatóak. Mivel az illető is az ötödik kiegészítésre hivatkozva tagadta meg a jelszó megadását, egy bíróság ott is elrendelte, hogy ezt köteles megtenni – a kényszerítés nem bizonyult eredményesnek. A két ügy annyiban különbözik, hogy a 2006-os esetben a rendőrök tudták, hogy a képek ott vannak a laptopon, mivel a kanadai határon a határőrök egy ellenőrzés során maguk is látták még ezeket, de Fricosu esetében a rendőrök csak gyanítják, hogy bizonyítékokat találnak, például egy börtönbeszélgetés felvételét.

A helyzet a fentebb vázolt körülményeknek köszönhetően meglehetősen bonyolult. Ha a nő ragaszkodik ahhoz, hogy elfelejtette a jelszót, akkor az adatszolgáltatási határozat megtagadása miatt börtönbüntetés várhat rá – a meginduló eljárásban a bírónak kell eldöntenie, hogy valóban elfelejtette, vagy pedig ezzel az indokkal igyekszik megúszni a terhelő információk kiadását. Ugyanakkor az eredeti ügyben nem lesz elegendő bizonyíték ellene, ott valószínűleg felmentik. A tisztázatlan helyzetet még komplikáltabbá teszi, hogy az ügyvéd valószínűleg fellebbezni fog, mivel a jelszó kiadására kötelező határozat szerintük megsérti az ötödik kiegészítésben foglaltakat, így alkotmányellenes.

Az Európai Unióban, így Magyarországon is érvényben van az önvád tilalma, így egy hasonló magyar ügyben a rendőrségnek két választása lehet: időt és pénzt áldozva rá szakemberekkel feltöretik a védett készüléket, illetve belátják, hogy az adott számítógépről nem juthatnak adatokhoz, és más bizonyítékokat keresnek.

Azóta történt

Előzmények