Lányok Napja 2022

Április 28-án – két év után végre újra személyesen – 65 különböző programcsomagból válogathatnak a felső tagozatos és középiskolás lányok.

Idén április 28. az a nap, amikor az ország leginspirálóbb vállalatai, egyetemei és kutatóintézetei tágra nyitják kapuikat, a tudományos, technológiai és műszaki szakmák pedig egyszer csak kézzelfoghatóvá válnak a lányok előtt.

Hirdetés

A 2022-es Lányok Napja teljes programja erre a linkre kattintva érhető el. Az események regisztrációhoz kötöttek.

A Lányok Napján a résztvevők megnézhetik, hogy készülnek a legmenőbb Audi-modellek, vagy hogy hol tart most a 2023-as Atlétikai Világbajnokság helyszínének építése. Kipróbálhatják a 3D nyomtatást, programozhatnak és kódolhatnak, és a mobilhálózatokról is elképesztően hasznos tudást szerezhetnek. Megtapasztalhatják, mennyire hangos egy bányarobbantás, hogy mivel foglalkozik a nukleáris törvényszéki analitikus vagy hogy hogyan lehet egy fiatal magyar lányból menő űrkutató.

Megtudhatják, miért fontos a kiberbiztonság, hogy milyen titkokat rejt egy szerverszoba vagy hogy mitől izgalmas egy biotechnológiai laboratórium. Építhetnek digitálisan irányítható üvegházat, bepattanhatnak egy kamionszimulátorba, eljuthatnak a 4-es metró láthatatlan részeibe, belebújhatnak egy hacker bőrébe és programozhatnak robotot. Kiderül, hogy kerül az internet a mobiljukra, de arra is választ kapnak, mitől lesz jó egy önéletrajz vagy hogy nőként milyen kihívásokkal kell szembenézniük a hagyományosan férfiasnak titulált pályákon.

A Lányok Napját útjára indító és szervező Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) játékos, interaktív online #énjövőm workshoppal készül azoknak, akik személyesen egy helyszínre sem tudnak ellátogatni.

Az immár tizenegyedik Lányok Napjára a következő cégek és intézmények készülnek: ABB, Accenture, ARM, Audi, Becton Dickinson Hungary Kft., BGSZC Szily Kálmán Technikum – Tótfalusi Nyomdaipari Tagozat, BlackRock, a Budapesti Műszaki Egyetem öt különböző kara, CETIN Hungary, Colas Hungária Építőipari Zrt., a Coloplast két telephelye, Dunaújvárosi Egyetem, DXC Technology, ELTE Informatikai Kar, Energiatudományi Kutatóközpont, Exalt, GE Corporate Digital Technology, GE Gas Power, GE Healthcare, Győri SZC Hild József Építőipari Technikum, Kilátó Piarista Pályaorientációs Központ, Knorr-Bremse, KPMG, Kyndryl, LEGO, MATE Kaposvári Campus, Magyar Telekom csoport, memoQ, a Miskolci Egyetem három kara, Morgan Stanley, Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar, Nokia, Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar, Procter & Gamble, Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, Robert Bosch Kft., Silicon Laboratories, Széchenyi István Egyetem, Tresorit, Vitesco Technologies, Wigner Fizikai Kutatóközpont, Yettel.

A Lányok Napja részletes programjáról honlapjuk mellett Facebook-oldalukon és Instagram-csatornájukon is tájékozódhatnak.

Azóta történt

Előzmények