Labort létesített az Intel a BME-n

Hirdetés

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) a 2007/2008-as tanévtől kezdve az „Informatikai infrastruktúra tervezése” tantárgy keretében az Intel vPro platformfelügyeleti és virtualizációs technológiáját bemutató tananyag is elérhető lesz a hallgatók számára, és szintén a következő tanévtől Intel Virtualizációs és Platform Menedzsment Laboratórium működik majd az intézményben – jelentették be a felek.

„A BME, mint európai vezető egyetem számára mindig is célkitűzés volt az oktatott anyag és a reálgazdaság által igényelt tudás összhangja. A világon a piacvezető cégek szükségszerűen éppen az innovativitásuk miatt tudják megőrizni pozíciójukat. A velük való együttműködés nemcsak azért fontos számunkra, mert ezáltal az általunk oktatott elméleti és gyakorlati anyag a legfrissebb technológiákkal egészül ki, hanem mert az ilyen kapcsolatok révén megjelenő »életszagúság« orientálja és motiválja a hallgatókat” – mondta Pataricza András, a BME Méréstechnika és Információs Rendszerek tanszékének docense.

Az új tananyag a bolognai képzésben az „Informatikai rendszerek” BSc szakirányon, illetve a „Szolgáltatásbiztos rendszerek tervezése” című MSc szakirányon kötelező tantárgy lesz, melyet 3 vezető oktató és 3-4 doktorandusz oktat majd, várhatóan 150, illetve 30 hallgatónak. A BSc képzésen emellett a témához kapcsolódó választható tárgyként is hallgatható lesz, sőt egyes részei a hallgatói önálló laboratóriumi képzésbe is integrálódnak majd.

Az Intel által támogatott Intel Virtualizációs és Platform Menedzsment Laboratórium a cég Bensley platformjára épül majd. Itt a hallgatók a legkorszerűbb céleszközökön próbálhatják ki a virtualizációs, illetve a hardverközeli rendszermenedzsment-technikák gyakorlati alkalmazását. A labort ősztől egyéni konzultációs tárgyakhoz használják, míg a telepített technológia a jelenleg futó 6 EU-s kutatási projekt közül többen is demonstrációs platformként funkcionál majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények