Kriptovaluta-csalással gyanúsítanak egy magyar férfit

Információs rendszer felhasználásával elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás miatt indított eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda egy dunakeszi férfival szemben.

Az MTI szerdai beszámolója szerint az illető kriptovaluta-csalással okozott 53 millió forint kárt egy magyar fejlesztésű vállalkozásnak.

A rendőrség honlapjára feltett közleményben azt írták: a 27 éves férfi hibát fedezett fel egy ethereum-blokklánc alapú, magyar fejlesztésű kriptovaluta működésében. A hiba kihasználásával 2021. március 16-án néhány óra alatt saját kriptovalutájának mennyiségét képes volt korlátozás nélkül megtöbbszörözni. Így az eredetileg rendelkezésére álló százezer kriptovaluta-tokenből rövid időn belül mintegy 80 millió tokent hozott létre, amelyeket ezt követően elkezdett valódi pénzre váltani egy külföldi kriptovaluta-tőzsdén.

A blokklánc működési elvéből fakadóan a kibocsátó vállalkozás az eredeti tokenmennyiséget csak úgy tudta helyreállítani, hogy a hibásan létrehozott tokenek számának megfelelő, a cég tulajdonában lévő kriptovalutát megsemmisített. Ezzel a vállalkozásnak mintegy 53 millió forint kára keletkezett – írták.

A kiberbűnözés elleni főosztály nyomozói azonosították az elkövetőt, lefoglalták a bűncselekményhez használt eszközeit, majd kedden gyanúsítottként hallgatták ki. A férfi részletes, feltáró jellegű vallomást tett – tartalmazza a közlemény.

A férfi a jogszerűtlenül létrehozott, még nem értékesített tokeneket, valamint a már átváltott tokenek ellenértékét visszautalta a kibocsátó cégnek, ezáltal az eredeti kárból mintegy 27 millió forint összeg megtérült. A gyanúsítottal szemben szabadlábon hagyása mellett folytatják az eljárást.

Az ügy felkeltette a telex.hu érdeklődését, és ők az érintett céget megkeresve részletesen megírták, hogy pontosan mi és hogyan történt.

Azóta történt

Előzmények