A kriptovaluta egyre kedveltebb megoldás a pénzmosásra

A Chainalysis megpróbálta megbecsülni, hogy mennyi pénzt mostak tisztára kriptovalutákban a bűnözők.

A blokkláncelemzésre szakosodott Chainalysis megpróbálta megbecsülni, hogy a bűnözők mennyi pénzt mostak tisztára kriptovalutákban: tavaly 8,6 milliárd dollárt, ami éves szinten 30 százalékos emelkedés (az összeg kizárólag kriptobűnözésből származó tétel).

2017 óta több mint 33 milliárd dollárnak megfelelő összeget mostak tisztára kriptopénzekben, ezek zömét idővel centralizált tőzsdékre vitték. A 2021-es ugráson nem lepődtek meg az elemzők, hiszen a legális és az illegális kriptotevékenységek száma is kilőtt.

A tavalyi 8,6 milliárd dollár 17 százaléka decentralizált pénzügyi szolgáltatásokban kötött ki (ezek kriptopénzre szakosodott, bankoktól elkülönülő pénzügyi tranzakciókra építenek). Jelentős összegek kerültek bányászpoolokhoz, kockázatos tőzsdékre, valamint úgynevezett mixerekhez, akik keverik a követhető és a mosott pénzeket.

Fontos adalék, hogy a Chainalysis szerint a tavaly tisztára mosott 8,6 milliárd dollár kifejezetten kriptobűnözésből származik, például zsarulóvírusok által vagy sötét webes eladások útján szerezték a bűnözők, egyből kriptopénzben. Az elemzők szerint azt nagyon nehéz megbecsülni, hogy offline, „hagyományos” bűnözősből mennyi pénzt mosnak tisztára kriptopénzekre való átváltások és egyéb műveletek kapcsán – azt ugyanakkor nyomatékosan közölték az elemzők, hogy látják, és tudnak róla, hogy jelenleg ez történik.

Azóta történt

Előzmények