A kriptopénzek miatt vannak bajban a bankok?

Az Ark Ivestet vezető neves befektető, Cathie Wood szerint nagy problémája van a bankoknak, már érzik a nyomást.

Cathie Wood, az Ark Invest vezérigazgatója egy olyan befektető, aki általában magas kockázatú stratégiákkal szeret dolgozni, és gyakran fogalmaz meg éles véleményeket is.

Hirdetés

Nemrég például kijelentette, hogy szerinte a bankok már érzik a kriptopiac nyomását. Olyan sok befektetőt érdekel a DeFi-szektor, vagyis a decentralizált pénzpiac, hogy veszélyben van a hagyományos bankszektor.

Wood szerint konkrétan nagy problémája van a bankoknak. Állítása szerint a bankok elveszítik a kriptoipar miatt a szakembereket, így azok megnyeréséhez fizetéseket kell emelniük, miközben piacot is veszítenek a DeFi miatt. Sokan kölcsönök és megtakarítások kapcsán is a DeFi felé nyitnak, a szabályozások hiánya és a magas kockázatok ellenére is.

Bár sok pénzügyi szolgáltatást eddig csak hagyományos pénzintézeteken keresztül lehetett elérni, manapság dugig van a piac decentralizált szereplőkkel, amelyek P2P-alapon, blockchainra építve kínálnak pénzügyi terméket és szolgáltatást, kihagyva a hagyományos intézményeket. Igaz, hogy minden jelentés szerint nagyon sok a csalás, visszaélés ebben a szektorban, de az utóbbi hetekben az USA törvényhozói pozitívabb hangnemben beszélnek az effajta digitális megoldásokról, Wood szerint konkrétan 180 fokos fordulat állt be egy év alatt. Konkrét példaként hozta fel az amerikai pénzügyminisztert is, aki eddig komolyan ellenezte az összes kriptomegoldást, most azonban teljesen másképp beszél a piacról. Wood cége egyébként az ágazatban elsők között nyitott még 2015-ben a bitcoin felé, amelynek árfolyamát 1 millió dollár magasságába várja, 2030-ra.

Azóta történt

Előzmények