Hirdetés

Az IMF szerint a kriptopénzes őrület veszélyezteti a pénzügyi stabilitást

A kriptopénzek igen magas árfolyam-ingadozásai miatt az IMF úgy véli, veszélyt jelent azok terjedése a pénzügyi stabilitásra.

A 2021-es, globális pénzügyi stabilitási jelentés szerint a kriptovaluták gyors terjedése olyan pénzügyi rendszerhez vezet, amely kevésbé korlátozó hozzáférést enged a gyors és könnyű vásárlási módokkal szemben, főleg a fejlődő régiókban. Ezentúl megemlítik, hogy a stablecoinok segíthetnek megelőzni a hivatalos fizetőeszközök magas inflációját.

Hirdetés

Bár a kriptoeszközök rendelkeznek pár előnnyel, az IMF állásfoglalása szerint a kriptopénzek terjedése veszélyezteti a pénzügyi stabilitást, méghozzá azok igen magas volatilitása miatt.

A közlemény szerint ezek a kilengések nem csak nehezen nyomon követhetőek, de nehezen is szabályozhatóak, mert megkerülik a tőzsdével és tőkével kapcsolatos korlátozásokat, főleg a fejlődő gazdaságokban. Így a kriptovilág az állásfoglalás szerint veszélyezteti a monetáris politikát, továbbá segíti az adókerülést.

Az IMF szerint a kriptotőzsdék tranzakciós költségei magasabbak, a folyamatai pedig lassabbak lehetnek a digitális pénzhez viszonyítva (példaként Indiát említették, ahol a tranzakciót több eltérő rendszeren kell monitorozni). Ezen felül úgy tartják, a kriptoeszközök veszélyeztetik a befektetők védelmét és működési kockázatokat teremtenek.

Azóta történt

Előzmények