Csak a szokásos: az USA vádol, Kína tagad

Peking szerint rágalom, hogy kínai hackerek az amerikai egészségügyet vennék célba.

Tegnap délutáni hír, hogy kínai hackertámadások veszélyére figyelmeztette az amerikai egészségügyet az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

A tárca és az FBI kiberbiztonsággal foglalkozó részlegei szerint Kína „valószínű célkeresztjében” vannak az ország azon intézményei – kórházak, kutatóintézetek, egészségügyi szolgáltatók, patikák –, amelyek a koronavírus-járványra adandó válasszal foglalkoznak.

A pekingi kormányzat ma válaszolt a vádakra, és közölték, hogy mindez rágalom, hamis állítás. Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: elítélendő minden olyan online tevékenység, amely a járvány elleni erőfeszítéseket áshatja alá.

Az amerikai hatóságok keményen fogalmaztak, amikor azt állították, hogy a kínai kormányzathoz köthető „kiberszereplőket és nem hagyományos adathalászokat figyeltek meg, amint értékes szellemi tulajdont és adatokat próbáltak törvénytelenül megszerezni oltóanyagokkal, gyógymódokkal és vírustesztekkel kapcsolatban”.

Az elmúlt hónapokban éles szóváltás alakult ki Peking és Washington között az új koronavírus-járvány ügyében - írja az MTI. Donald Trump amerikai elnök és kormányzatának több tagja azzal vádolja Kínát, hogy nem adott időben és megfelelő mértékű tájékoztatást a járványról, a vírus eredetéről és súlyosságáról. Kína tagadja ezeket a vádakat, hangoztatva, hogy a rendelkezésére álló információt megosztotta a nemzetközi közösséggel és a releváns szervezetekkel. Peking szerint az amerikai kormányzat saját, a járvány kezelésében mutatott hiányosságairól próbálja elterelni a figyelmet a bűnbakkereséssel.

Azóta történt

Előzmények