Hirdetés

Koronavírus: emelkedik az érintéses fizetés limitje

A járványügyi helyzet miatt a korábbi ötezer forintos határ tizenötezer forintra módosult.

A kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg, célja, hogy minél kevesebbszer érintsük meg a boltokban található POS terminálokat.

A rendelet alkotói úgy vélik, hogy előzetes becslések szerint a vásárlások közel 90 százaléka úgy történhet meg, hogy a vásárló a POS terminálhoz kezével hozzá sem ér. Ez az intézkedés is a járvány lassítását szolgálja, hiszen csökkenti annak a szükségességét, hogy a bankkártyát használó ügyfelek a kezükkel érintsék a – sok más ember által is érintett – terminált a PIN-kód beírásakor.

A kormány annak érdekében, hogy a fizikai kontaktusok számát mérsékeljék a járvány idején, megemeli a PayPass-os fizetések értékhatárát 5 ezer forintról 15 ezer forintra. E lépéssel a várakozások szerint a vásárlásoknak már közel 90 százaléka, azaz összesen mintegy 670 millió darab tranzakció lenne bevonható abba körbe, amikor a tranzakció a POS terminál fizikai megérintése nélkül megtörténhet.

A jogszabály módosítása rövid felkészülési időt ad a bankoknak és a kártyatársaságoknak. Az új értékhatár 2020. április 15-től lép életbe.

A járványügyi helyzettől függetlenül figyelemmel kell lenni a pénzügyi biztonságra is, így továbbra is él az a biztonságot szolgáló általános szabály, hogy a PIN kódot időközönként még az érintőkártyás vásárlásakor is meg kell adni, amivel az biztosítható, hogy egy ellopott kártyával ne lehessen korlátlanul visszaélni. Így a POS terminál 5 PIN kód nélküli vásárlás után a 6. vásárlásnál értékhatártól függetlenül ezután is kérni fogja a kódot, vagy ha PIN kód nélkül annyit vásároltunk egymás után, hogy annak értéke elérte a 150 eurónak megfelelő összeget.

Ezen túlmenően higiéniai szempontból, a járvány elleni védekezés érdekében jó megoldás lehet az okostelefonnal, vagy okosórával való fizetés, ahol a rendszer egyáltalán nem kéri a PIN kódot és így a terminált sem kell fizikailag megérinteni – írják a Pénzügyminisztérium közleményében.

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények