Huszonötszörösére nőtt a Teams felhasználóinak száma a hazai oktatásban

A Microsoft megoldása csak egy a sok közül, de az irdatlan technológiai és pénzügyi háttér a járvány után is helyzetbe hozhatja a vállalat szolgáltatását.

A Microsoft Magyarország a pár napja kiadott közleményében kitér arra, hogy a vállalat 2014-ben indította el az Innovatív Iskola Programot, aminek célja a változásra nyitott diákok és pedagógusok digitális kompetenciájának fejlesztése, a XXI. század elvárásainak megfelelő képességek kialakítása.

Az első lépéseket az intézményvezetők és tanárok számára indított képzések jelentették, amelyek során megismertették őket a személyre szabott Microsoft 365 környezettel és az oktatás átalakítását segítő keretrendszerrel. Ehhez a Microsoft mentori és szakértői háttere biztosított támogatást.

És jött a járványhelyzet

A hirtelen beállt változás, a digitális oktatás megjelenése és erőre kapása azt eredményezte, hogy – más hasonló szolgáltatások mellett – a OneNote, a Teams, a PowerPoint és más alkalmazások használatával a pedagógusok jól működő online kapcsolatot alakíthattak ki a diákokkal. Ennek is köszönhető, írják, hogy 2021 tavaszára huszonötszörösére nőtt a Microsoft Teams felhasználónak száma Magyarországon az oktatásban az egy évvel korábbi adathoz képest. A közoktatásban és a felsőoktatásban résztvevő felhasználók megoszlása nagyjából fele-fele arányú.

A támogatás folyamatos, és nem csak a Microsoft részéről a https://aka.ms/tavtanulas oldalon, hanem a mára közel 3000 fősre gyarapodott, Microsoft 365 a közoktatásban nevű közösségi média csoportban maguk a tanárok is segítenek egymásnak.

Vidéken is erős a digitális felzárkózás

Külön kitér a közlemény arra, hogy tévedés azt hinni, hogy a budapesti iskoláké a vezető pozíció a digitális oktatás bevezetéséért folyó versenyben. A vidéki intézmények is érzik a fejlesztés jelentőségét, a kistérségi településeken sokszor erősebb a motiváció, hogy a digitalizációban rejlő lehetőségeket a lehető legjobban kihasználják. A tapasztalatok alapján a szükséges fizikai eszközök beszerzésére általában akad támogatás, a bevezetéshez és hatékony alkalmazáshoz pedig nyitott, motivált és kreatív tanárokra van szükség, ami szerencsére nem regionális jellemző a pedagógusok körében.

Mi lesz a járványhelyzet lecsengése után?

A jelenleg használt digitális lehetőségek közül már most látszik, hogy jó néhány a jövőben is megmarad és segíteni fogja az oktatást. A Microsoftnál úgy vélik, hogy ilyen lesz a Teams, ami élesben bizonyította, hogy hatékony megoldás a tanárok és intézményvezetők egymás közti kommunikációjára. Nem lesz szükség minden értekezletre személyesen elutazni, például az egy fenntartó alá tartozó, de fizikailag egymástól távol lévő iskolák számára költséghatékonyabb és gyorsabban bevethető megoldás egy online meeting. Az assignment, OneNote és Teams csatornákon egyértelműen kiadhatók lesznek a házi feladatok, és a tanulók által beadott munkák is egy könnyen átlátható és kezelhető felületen jelennek meg. Egészen biztos, hogy a projektmunkákhoz használt és bevált felületek később is megmaradnak használatban. Az órai anyagok, jegyzetek egy helyen tartása vitathatatlan előny, hiszen a diákok a tanuláshoz szükséges anyagokat egy helyen tudják elérni – fogalmaznak.

Több felhasználó, több visszajelzés, hatékonyabb fejlesztések

A felhasználók nagyságrendekkel megnövekedett száma ugyanennyivel több visszajelzést is jelent, ami ideális a Microsoft számára a további fejlesztések irányának és ütemének meghatározásához – értékelik a helyzetet a szakemberek.

Már elérhető a Teams-en belül a Power Point Live, ami az előadás során az előadó által megosztott képernyőben hozott újdonságokat. Használatával az előadás érdekesebb és gazdagabb, könnyebb bevonni a résztvevőket például valós idejű jegyzetekkel vagy chat használatával, és az előadó mindezt egyszerre láthatja, egyetlen nézetben. A résztvevők számára az egyik újdonság, hogy az előadás alatt szabadon lépkedhetnek a diák között, egyéni haladási ütemüknek megfelelően. A Teams Presenter módja a videó feed és más tartalmak egyedi megjelenítésének beállításában segíti az előadót, érkezik a Reporter, a Side-by-Side és a Standout is, utóbbi azért felelős, hogy a videó feed a megosztott tartalom előterében jelenjen meg.

A Dynamic view – ami a következő hetekben válik elérhetővé – intelligens módon rendezi össze az előadás elemeit az előadó képernyőjén: például a résztvevők kameraképeit a képernyő tetejére helyezi, így amikor az előadó a kamerába néz, az élmény a másik fél számára szemkontaktus-közeli lesz. Ezeknek a módoknak vizsgák, doktori és szakdolgozat védések során lesz főleg jelentősége. Napi nyolc óra a monitor előtt a szem számára is fárasztó. Annak érdekében, hogy csökkentse ezeket a hatásokat, valamint a lehető legjobb audioélményt biztosítsa, a Microsoft Teams meetingekre optimalizált szoftver és hardver megoldásokat is tesztel, ami hasznos lesz a tanórák során is.

Azóta történt

Előzmények