A különadót a multicégek sem úszhatják meg

Csak az éves ötszázmillió forint nettó árbevétel alatt teljesítő vállalkozások mentesülnek.

A kormány már korábban kiadott egy rendeletet a járványhelyzetben bevezetendő kiskereskedelmi különadóról, és a Pénzügyminisztérium tegnap bejelentette, hogy megszületett az intézkedésről szóló törvényjavaslat is, melyet benyújtottak az országgyűlésnek.

Hirdetés

A hivatalos közlemény szerint a befizetett adó a a Járvány Elleni Védekezési Alap bevételeit gyarapítja, indoklása pedig az, hogy: „A kiskereskedelmi különadóval hazánk az eddig elért gazdasági eredményeit megvédheti, ezért számít a kormány továbbra is a nagy bevételű kereskedelmi láncok adóügyi segítségére.”

Az adózás mértéke és menete: „A különadó mértéke, amelyet az éves nettó árbevétel alapján kell kiszámítani, félmilliárd és harmincmilliárd forint között 0,1 százalék, harminc- és százmilliárd forint között 0,4 százalék, és százmilliárd forint felett 2,5 százalék. A cégek a különadót az adóév utolsó napját követő ötödik hónap utolsó napjáig állapítják meg, és vallják be. Az adóelőleget az első adóévben bevallaniuk nem kell, hiszen azt már megtették a veszélyhelyzetben elrendelt különadó-bevallás benyújtásával egy időben, így nincs szükség újabb ezzel kapcsolatos adminisztrációra. Az előleget két egyenlő részletben kell majd megfizetni.”

A Pénzügyminisztérium fontosnak tartotta külön megjegyezni, hogy „a külföldi online kereskedelmi multicégek (mint pl. az Amazon, a Wish, az AliExpress) sem bújhatnak ki a kereskedelmi adó megfizetésének kötelezettsége alól. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalba befutó adatok alapján az adóhatóság tudja ellenőrizni, hogy ezek a külföldi óriáscégek eleget tesznek-e bejelentkezési és adófizetési kötelezettségüknek Magyarországon.”

A portfolio.hu a hír kapcsán megjegyzi: „Ahogyan arra előzetesen számítani is lehetett, ez a mostani kiskereskedelmi különadó nem átmeneti jellegű lesz, a kormány hosszú távon számol vele, az Európai Bíróság márciusi döntése alapján a kormány erős felhatalmazást kapott erre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Előzmények